V Sloveniji in v tujini je že nekaj časa prisotno navdušenje nad peko kruha, ki nastane samo iz moke in vode. V Ivančno Gorico smo povabili svetovno znano mojstrico fermentiranega kruha Anito Šumer. Z ambasadorko peke kruha in drugih dobrot z drožmi smo pripravili forum in praktično delavnico peke kruha, kot so ga pekle naše prababice.
V uvodu bomo spoznali Anito Šumer in Rudla. Anita nam bo predstavila proces fermentacije, kaj so droži- kako jih pripravimo in skrbimo za njih, kakšne so prednosti fermentiranega kruha za naše zdravje, zakaj je kruh z drožmi kisel, ...
Sledila bo praktična delavnica drožopeke. Vsak udeleženec delavnice bo pripravil svoj kruh, ki ga bomo spekli v krušni peči.
ČESA SE NAUČIŠ NA DELAVNICI?
• spoznaš droži, kaj sploh so, zakaj so tako koristne za naše zdravje,
• izveš, zakaj so tako pripravljeni pekovski izdelki prijaznejši do našega telesa,
• kako skrbeti za droži, ko obvladaš to, gre vse ostalo kot po maslu,
• naučiš se postopka priprave kruha od začetka do konca,zamesiš osnovno testo za pico/kruh/pogačo ljubačo,
• spoznaš značilnosti različnih vrst moke in kako delati z njimi,
• vidiš in izveš, kdaj je testo primerno vzhajano za nadaljnjo obdelavo, nikoli več premalo vzhajano ali preveč,
• oblikovanja testa za hlebec ali štruco,
• pravilno zarezati testo - zakaj in kako,
• speči kruh, da bo tvoja skorjica hrustljava,
• pravilno shraniti kruh,
• kako peko z drožmi vključiti v svoj vsakdan,
• izveš raznorazne trike in napotke.