Izpostavljamo

Zagradec

Kraj Zagradec (za gradcem) je slikovita vas na visoki skalni terasi levega brega Krke, ki jo zaznamujejo slapovi reke Krke. Od obilice mlinov in žag ter fužin starega železarskega naselja Fužine danes obratuje le še elektrarna na vodni pogon (1924) in edini valjčni mlin v zgornjem toku reke Krke. Mlin poganja elektrika iz lastne male hidroelektrarne, meljejo in prodajajo pa prvovrstno domačo moko iz vseh vrst žit. Na južnem delu naselja se nahaja romarska cerkev Marijinega brezmadežnega spočetja, v njej pa je zanimiva marmornata prižnica, ki je bila tja prestavljena iz Stiškega samostana. V Krajevni skupnosti Zagradec velja omeniti še baročno cerkev sv. Martina v Valični vasi, ki bila grajena z romanskimi osnovami ter kasneje gotizirana in barokizirana. Kot zanimivost lahko omenimo, da v njej hranijo poganski rimski žrtvenik, ki ga je dal postaviti nekdaj domačin, kasneje pa rimski vojak in inženir Publius Maximius. Na vinski gori pod Valično vasjo, ki sicer leži ob nekdanji rimski cesti, je tudi kapela sv. Jožefa, ki jo odlikuje tloris štiriperesne deteljice. Zgrajena je bila leta 1680, prečudovit oltar sv. Jožefa pa je iz leta 1711. Ob rimski cesti leži tudi vas Kitni Vrh, ki je najstarejše naselje v teh krajih in kjer vsako leto prirejajo tradicionalno Žetev pšenice s srpom. Tudi sicer krajani Zagradca in okolice prirejajo številne prireditve, med katerimi velja izpostaviti vsakoletni Gregorjev sejem v Zagradcu, vselej pa jih znajo popestriti s pestrim kulturnim, pevskim, glasbenim in športnim dogajanjem.
Zagradec, december 2016. Foto: Gašper Stopar
Kraji v krajevni skupnosti Zagradec: Breg pri Zagradcu, Češnjice pri Zagradcu, Dečja vas pri Zagradcu, Fužina, Gabrovka pri Zagradcu, Grintovec, Kitni Vrh, Kuželjevec, Male Reberce, Malo Globoko, Marinča vas, Tolčane, Valična vas, Velike Reberce, Veliko Globoko in Zagradec.

Turistični ponudniki: Zagradec - Picerija Toplar; Fužina - Kavarna pri Joži, Štupnikov mlin; Male Reberce - Gostišče na Pajčni; Marinča vas - Gostišče in picerija Na vasi.
To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki