Izpostavljamo

Višnja Gora

Višnja Gora, mestece na holmu je eno najbolj ohranjenih slovenskih srednjeveških naselbin z ohranjenim obzidjem in stražnim stolpom (Pulfer turn). Prav na tem mestu je bila nekdaj rimska vojaška postojanka Magnisna. Višnja Gora, nad katero so še danes na strmi vzpetini vidne razvaline Starega gradu, je zaradi izredne strateške lege in uspešne obrambe pred turško nevarnostjo dobila mestne pravice že leta 1478. Simbol mesta je polž, priklenjen na verigi. V starem delu mesta pred cerkvijo sv. Ane poleg Valvazorjevega vodnjaka stoji kip polža, ki je dejansko posvečen tej počasni, a vztrajni živali, in je verjetno edinstven na svetu. Večje ali manjše skulpture polža je v Višnji Gori najti domala pri vsaki hiši, največji pa je kovinski kip polža v bližini železniške postaje. O višnjanskem polžu je pel naš največji pesnik France Prešeren, tu je bila napisana prva slovenska povest Janeza Ciglerja Sreča v nesreči, o kraju pa govori tudi znamenito Jurčičevo delo Kozlovska sodba v Višnji Gori.

Višnja Gora s Polževsko planoto je sicer odlično izhodišče za številne izlete, predvsem po tradicionalni Jurčičevi poti, Učni gozdni poti in Poti dveh slapov, resnejši rekreativci in športniki pa se vsako leto udeležujejo Krevsovega teka na Polževem. V krajevni skupnosti Višnja Gora je razvit kmečki in izletniški turizem, ponudbo pa dopolnjujejo tudi hotel na Polževem, gostišča in prenovljeno Mestno kopališče, ki je bilo zgrajeno že davnega leta 1937.

Višnja Gora, december 2016. Foto: Gašper Stopar
Kraji v krajevni skupnosti Višnja Gora: Dedni Dol, Gorenje Brezovo, Kamno Brdo, Kriška vas, Leskovec, Nova vas, Peščenik, Podsmreka pri Višnji Gori, Polje pri Višnji Gori, Pristava pri Višnji Gori, Sela pri Višnji Gori, Spodnje Brezovo, Stari trg, Velika Dobrava, Višnja Gora, Vrh pri Višnji Gori, Zavrtače in Zgornja Draga.

Turistični ponudniki: Višnja Gora - Gostilna Šerek, Mestno kopališče Višnja Gora; Leskovec - Izletniški turizem Leskovec, Turistična kmetija Čož; Peščenik - Gostilna Jelenov Rog; Polževo - Hotel Polževo; Sela pri Višnji Gori - Ekološka kmetija Travnik-Vode; Vrh pri Višnji Gori - Turistična kmetija Habjan.

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki