Izpostavljamo

Temenica

Krajevna skupnost Temenica je najtesneje povezana z istoimensko reko. Od nekdanje mlinarske obrti, ki je preživljala ljudi v teh krajih, je danes ohranjen le še Grilov mlin na Bukovščici, kjer meljejo najboljšo ajdovo moko daleč naokoli. Na čase ropota mlinskih koles še danes spominjajo stope in mlinski kamni, ki jih je pred tamkajšnjo osnovno šolo dal postaviti domačin Tone Kozlevčar, eden od pobudnikov Tabora slovenskih pevskih zborov, dolgoletni član Slovenskega okteta ter ustanovitelj Ribniškega okteta. Po njem se imenuje tudi Kozlevčarjev pohod. Tu so doma prvi dolenjski vinogradi na Čagoški gori in Debelem hribu, v neokrnjenem naravnem okolju se razvijata izletniški in kmečki turizem, Gornji Vrh pa je priljubljena razgledna točka. Del bogate kulturne dediščine so podružnične cerkvice v Pungertu, Bukovici in Šentjurju ter kapela na Čagoškem Vrhu. Razgibano krajevno življenje oblikujejo kulturno, gasilsko in športno društvo, vinogradniško-sadjarsko turistično društvo ter konjeniško društvo. Ena izmed glavnih prireditev v teh krajih je zagotovo vsakoletno pozno poletno Srečanje vinogradnikov Dolenjskega vinorodnega okoliša na Debelem Hribu.
Temenica, december 2016. Foto: Gašper Stopar
Kraji v krajevni skupnosti Temenica: Bratnice, Breg pri Temenici, Bukovica, Čagošče, Dolenja vas pri Temenici, Male Dole pri Temenici, Praproče pri Temenici, Pungert, Radanja vas, Šentjurje, Temenica, Velike Dole pri Temenici in Videm pri Temenici.

Turistični ponudniki: Temenica - Ranč Prebil; Turistična kmetija Fajdiga; Debeli Hrib - Vinogradniško-sadjarsko turistično društvo Debeli Hrib; Praproče pri Temenici - Gostilna pri Japu.
To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki