Izpostavljamo

Stična

Krajevna skupnost Stična z istoimenskim krajevnim središčem, je neizogibno povezana z ustanovitvijo Cistercijanskega samostana Stična leta 1136. Je najstarejši samostan na današnjem slovenskem ozemlju, v njem pa beli menihi še danes izpolnjujejo redovno pravilo »Moli in delaj« (lat. »Ora et labora«). Obiskovalcem je na ogled staro romansko jedro samostana s križnim hodnikom in barokizirano baziliko Žalostne matere božje ter bogata sakralna dediščina v Muzeju krščanstva na Slovenskem. Tradicijo znanega zeliščarja patra Simona Ašiča nadaljuje samostanska lekarna s čajnico, vsako leto v septembru pa Stično obišče tudi verna mladina iz vse Slovenije.

Posebno zgodovinsko težo daje tem krajem tudi naselje Vir pri Stični, ki je svetovno znano po arheoloških najdiščih iz halštatskega obdobja, t.i. Cvinger pa predstavlja ostanke enega največjih železnodobnih gradišč na Slovenskem. Tu je tudi izvir Virskega potoka, v katerem je tirolski naravoslovec in idrijski zdravnik Giovanni Antonio Scopoli že v 18. stol. kot prvi našel človeško ribico. V današnjem času je podoba Krajevne skupnosti Stična še vedno tesno povezana s samostanom, živahen utrip teh krajev pa zaznamujejo številni kulturni, gledališki, glasbeni in športni dogodki, med katerimi izstopa vsakoletni festival gledališča, glasbe in likovne umetnosti. Hribovito zaledje nad Stično obiskovalcem med drugim nudi številne možnosti za pohodništvo, rekreacijo in izletniški turizem.
Stična, december 2016. Foto: Gašper Stopar
Kraji v krajevni skupnosti Stična: Gabrje pri Stični, Mala Dobrava, Stična in Vir pri Stični.

Turistični ponudniki: Stična - Samostan Stična, Muzej krščanstva na Slovenskem, Čajnica Sitik, Farma polžev Stična, Ročna izdelava spominkov Marta Omejec, Mesarstvo Maver; Vir pri Stični - Turistična kmetija Grofija, Slaščičarstvo Kovačič.


Kulturna dediščina


slovenski verski muzej Sticna* Cvinger nad Virom pri Stični - eno največjih halštatskih gradišč na Slovenskem
* Cistercianski samostan s triladijsko baziliko Žalostne matere božje, križnim hodnikom, opatovo kapelo ...
* V delu samostanskega kompleksa je urejen Slovenski verski muzej
* Gotska cerkev sv. Lamberta na PristaviSprehodi, planinstvo in izletništvo


* Vir pri Stični - gomile, kraški izvir, kmečki turizem
* Pristava s čudovitim razgledom (n.m.v. 674m)
* mimo Metnaja in Goričice do Debeč preko Goričice in Poljan na Obolno (n.m.v. 760m)
To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki