Šentvid pri Stični

Šentvid pri Stični, nekdaj prafara, je v pisnih virih prvič omenjen leta 1132, v zvezi z graditvijo stiškega samostana. V središču kraja stoji barokizirana romanska župnijska cerkev svetega Vida. Vsako leto v juniju Šentvid gosti pevce iz Slovenije in zamejstva na tradicionalnem Taboru slovenskih pevskih zborov pa tudi nasploh je kraj z okolico tesno povezan s kulturo in umetnostjo, saj tudi tamkajšnja osnovna šola nosi ime slikarja Ferda Vesela, v njeni okolici pa se nahaja galerija lesenih skulptur kiparja Petra Jovanoviča. Znani Šentvidčani so še zdravnik in humanist Marko Gerbec, muzikolog in etnograf Stanko Vurnik, arheolog in pesnik Jože Kastelic, usnjar Josip Lavrič in drugi.

V razgibani okolici Šentvida so našle svoje mesto številne športne in rekreacijske dejavnosti. Priljubljena planinska točka je Gradišče z Lavričevo kočo in cerkvico sv. Nikolaja, tradicionalne prireditve v kraju pa so pohod po Lavričevi poti, dirke v motokrosu, folklorni festival, blagoslov konj, prireditve letalskega kluba in drugih društev. V Šentvid prihajajo na zdravljenje v Center za zdravljenje bolezni otrok bolniki iz vse Slovenije.
Šentvid pri Stični, december 2016. Foto: Gašper Stopar
Kraji v krajevni skupnosti Šentvid pri Stični: Artiža vas, Glogovica, Griže, Grm, Male Češnjice, Mali Kal, Petrušnja vas, Pristavlja vas, Radohova vas, Selo pri Radohovi vasi, Šentpavel na Dolenjskem, Šentvid pri Stični, Velike Češnjice, Velike Pece, Veliki Kal in Zaboršt pri Šentvidu.

Turistični ponudniki: Radohova vas - Gostilna Grabnar, Izletniška kmetija Klemenčič, Picerija Kegeljček; Gradišče - Lavričeva koča; Sela pri Radohovi vasi - Gostilna Štorovje; Velike Pece - Integrirana pridelava jabolk Kmetija Petan, Integrirana pridelava poljščin Kmetija Ostanek.


Sprehodi, planinstvo, jamarstvo


Gradisce
*sprehodi v naravo
* nabiranje gozdnih sadežev
* kolesarjenje * Lavričeva planinska pot
* jamarstvo - Katujški kevder
* ribolov - Temenica Postojanka
* Lavričeva koča na Gradišču (510m nm.v.) v bljižini cerkve sv. Miklavža iz leta 1250 - odprta ob nedeljah in praznikih - prelepi razgledi, igrišče za najmlajše


Športni objekti


* pokrito balinišče ob železniški postaji
* motokros proga - Dolina pod Kalom
* strelišče "Sonja Vesel" v Gasilskem domu
* tenis igrišče
* športno letališče pri železniški postaji
Koledar dogodkov v občini
Video arhiv
MRC

URADNE URE

ponedeljek
8:00-11:00, 12:00-15:00
sreda
8:00-11:00, 12:00-16:30
petek
8:00-11:00, 12:00-13:00
Naslov in kontaktni podatki »

rss icon  RSS

Spremljaj nas!
Razsvetljava
aktualno

Predstavitvena brošura občine Ivančna Gorica

Ogledate si jo lahko v obliki digitalnega listalnika. Odpri»


 

Prelistajte lokalni energetski koncept občine Ivančna Gorica. Preberi »

 


Spremljaj nas!
KLASJE - časopis prebivalcev Občine Ivančna Gorica

 

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki