Izpostavljamo

Muljava

Muljava je prijazna dolenjska vasica, ki se je spojila z imenom velikega pripovednika Josipa Jurčiča. Jurčičeva domačija je danes muzej na prostem, ki pripoveduje zgodbe o vsakdanjem življenju kmečkega prebivalstva in modrosti življenja v sobivanju z naravo. Kulturni spomenik ohranja podobo osrednje slovenske kmečke arhitekture, opreme prebivališč in gospodarskih poslopij, naprav in načina poselitve. Domačija je tudi prostor številnih kulturnih prireditev, likovnih in etnografskih razstav, tu je tudi cilj Jurčičeve poti, ob domačiji pa v naravnem amfiteatru domača gledališka skupina tradicionalno uprizarja Jurčičeva dela. S pisateljevim imenom je tesno povezan tudi splošen utrip dogajanja v teh krajih, vključno s turizmom, kulinariko, etnologijo, športom in ostalimi dejavnostmi. Podobo krajevne skupnosti Muljava bogati gotska cerkev Marijinega vnebovzetja iz prve polovice 15. stol. s freskami Janeza Ljubljanskega in zlatim baročnim oltarjem. Poleg nje se nahajajo ostanki rimske ville rustice, odkrite ob arheoloških izkopavanjih za poslovilni objekt.
Muljava, december 2016. Foto: Gašper Stopar
Kraji v krajevni skupnosti Muljava: Bojanji Vrh, Leščevje, Male Kompolje, Male Vrhe, Mevce, Muljava, Oslica, Potok pri Muljavi, Sušica, Trebež, Velike Kompolje in Velike Vrhe.

Turistični ponudniki: Muljava - Muzej Josipa Jurčiča Muljava, Gostilna pri Obrščaku; Bojanji Vrh - Etnološka zbirka Nose, Picerija Antonač.


Kulturna dediščina


Jurciceva domacija* Rojstna hiša Josipa Jurčiča z muzejem na prostem, galerijo in Letnim gledališčem
* Gotska cerkev Marijinega vnebovzetja iz prve polovice 15. stol.Sprehodi, planinstvo in izletništvo


Jurciceva pot* sprehodi v naravi
* gobarjenje in nabiranje drugih gozdnih sadežev (borovnic, jagod) - Lučarjev Kal
* kolesarjenje
* Jurčičeva pešpot - cilj ali izhodišče - trasirana v čast stoletnice planinstva in 150-letnice Jurčičevega rojstva; speljana od Višnje Gore prek Polževega in Kravjeka - Jurčičevih Slemenic - do Jurčičeve domačije na Muljavi; 15 km nadvse prijazne poti, prehodne v vsakem letnem času, sicer pa tradicionalni množični pohod v organizaciji PD Viharnik ob dnevu rojstva Josipa Jurčiča - prva sobota v marcu
* Evropska pešpot E-7
* izleti k izviru Krke, v Dobrepoljsko dolino, na Raščico - Trubarjevo domačijo, Turjak in Taborsko jamo, v Višnjo Goro, Stično, Bogenšperk,...
To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki