Izpostavljamo

Dob pri Šentvidu

Krajevna skupnost Dob pri Šentvidu se nahaja na območju kontaktnega krasa na severnem robu Suhe krajine. Največja naravna vrednota vasi Dob so ponori potoka Šentpavelščice južno od cerkve sv. Petra. Hrastovška uvala je druga velika posebnost kraškega sveta tega dela Suhe krajine. Krasi jo valovito in široko dno s polji, sredi katerih stoji vas z veliko vaško lužo, ob njej pa cerkev. Hrastovška poznosrednjeveška cerkev sv. Andreja iz 15. stoletja, ki je bila kasneje delno barokizirana, ima zanimive zlate stranske oltarje iz 17. in lesen strop iz 18. stoletja. Za ogled so zanimive še cerkve sv. Lamberta v Malih Pecah, sv. Petra v Dobu in sv. Antona Puščavnika na Rdečem Kalu. Poseben pečat dajejo krajem KS Dob nekatere še ohranjene šege in navade, kot so nošenje Marije v Hrastovem Dolu v adventnem času in izdelovanje vaških cvetnonedeljskih butar. Zelo dolgo tradicijo ima tudi lokalna božja pot k sv. Antonu Puščavniku (17. januar) na Rdečem Kalu, kateremu so se verniki priporočali za zdravje živine. Med novejšimi šegami in navadami izstopa vsakoletno tradicionalno tekmovanje koscev v košnji na Lučarjevem Kalu, ki ga Turistično društvo Grča z Lučarjevega Kala organizira že od leta 1994 dalje, dobro obiskan pa je tudi Pomladanski pohod po krajevni skupnosti Dob.
Dob pri Šentvidu, december 2016. Foto: Gašper Stopar
Kraji v krajevni skupnosti Dob pri Šentvidu: Boga vas, Breg pri Dobu, Dob pri Šentvidu, Hrastov Dol, Lučarjev Kal, Male Pece, Podboršt, Pokojnica, Rdeči Kal, Sad, Sela pri Dobu, Škoflje in Trnovica.
To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki