Izpostavljamo

Ambrus

Na južnem robu občine Ivančna Gorica, v osrčju Suhe krajine, leži krajevna skupnost Ambrus. Površje je zakraselo, njive in travniki so urejeni v terase. Vsaka vasica se ponaša s cerkvico, med katerimi je najbolj znana s skodlami krita gotska cerkev sv. Petra na Kamnem Vrhu (500 m), kjer se nahajajo lep kasetirani strop, restavrirane freske Janeza Ljubljanskega iz leta 1459 ter baročna oprema. V župnijski cerkvi sv. Jerneja, ki stoji v Ambrusu, pa se med drugim nahajajo tudi posmrtni ostanki blaženega Alojzija Grozdeta. Utrip življenja prijaznih domačinov oblikujejo vsakodnevne vožnje na delo v druge kraje, nekaj je tudi malih obrtnikov in kmetijskih gospodarstev. Za pestrost dogajanja pa poskrbijo gasilsko, kulturno, lovsko in športno društvo. Ambrus je dobro izhodišče za gobarjenje, nabiranje zelišč in polharstvo, ter lepe sprehode po okoliških hribih in vinogradih, ki so v veliki večini obdelani ročno, vse do Korinjskega hriba (732 m), poznanega tudi po arheološkem najdišču poznoantične višinske utrdbe.
Ambrus, december 2016. Foto: Gašper Stopar
Kraji v krajevni skupnosti Ambrus: Ambrus, Bakrc, Brezovi Dol, Kal, Kamni Vrh, Primča vas in Višnje.

Turistični ponudniki: Ambrus - Bife Vidmar, Ekološka kmetija Zupančič, Izdelava lesenih košar Franc Perko; Brezovi Dol - Ekološka kmetija Šinkovec; Kal - kiparstvo in oblikovanje unikatne keramike Marjeta Baša.
To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki