Izpostavljamo

Krajevne skupnosti

 

Občina Ivančna Gorica je sestavljena iz 12 krajevnih skupnosti. Naslovi krajevnih skupnosti, kdo so njihovi predsedniki ter seznam naselij znotraj posamezne krajevne skupnosti boste našli na tej povezavi.

 

Višnja Gora

Kjer so se njega dni dogovorili, da bodo kozla po senci natepli (Josip Jurčič: Kozlovska sodba v Višnji Gori), kjer jim je simbol polž, z zlato verižico na leseno podnožje prikovan, kjer so v Starem gradu nekoč mogočni grofje živeli in kasneje še Podsmreški in Codellijev grad zgradili ..., kamor so njihove prednike nekoč Turki pregnali, ... tam žive na gričku (in okoli njega) še danes pravi meščani (od l. 1478), v sicer strogem vaškem okrožju, mestece pa se Višnja Gora imenuje.


Šentvid pri Stični

Kdo ne pozna Šentvidčanov? Tistih, ki vsako leto glasno prepevajo v družbi tisočih pevcev iz Slovenije in zamejstva, tistih, da, ki gostijo Tabor slovenskih pevskih zborov. Mogoče pa jih poznate po tem, kako znajo pripraviti vsakoletno tekmovanje v motokrosu v Dolini pod Kalom. Sicer pa imajo tudi letalski klub in ste katerega od njih srečali kar v zraku.  Več»


Stična

Pravo srečanje s preteklostjo in pristnim naravnim okoljem nudi kraj Stična z okolico. Stična se je razvila zaradi cistercijanskega samostana, ki ga je leta 1136 ustanovil oglejski patriarh Peregrin I. ob podpori višnjegorskih plemičev. Samostan je postal središče kulturnega in gospodarskega življenja. Kot naročnik je zaposloval umetnike, ki so daleč naokrog s svojimi deli bogatili dolenjske cerkve. Tu je nastal Stiški rokopis in drugi znameniti rokopisi z bogatimi inicialkami in miniaturnim okrasjem. Tu so bivali skladatelj Jakob Gallus Petelin, dramatik Linhart, filozof Novak, prevajalec Recelj, pesnica Vida Taufer, ...   Več»


Muljava

Ko boste vstopali v svet Desetega brata, se boste mogoče ozrli tudi čez slemeniške travnike. Tam boste zagledali staro znamenje, vegast križ, pod katerega je Martinek nekoč skril svoj zaklad. Kasneje, ko si boste zares ogledali vso Muljavo z Jurčičevino vred in boste mogoče prisotni na kateri njihovih prireditev, boste šele začutili pravi desetobratovski zaklad. Več»


Krka

Vas Krka leži na nadmorski višini 287 m na skrajnem delu Suhe Krajine. Na 24. kvadratnih kilometrih se razprostirajo okoliške vasi: Gabrovčec, Gradiček, Krška Vas, Mali Korinj, Veliki Korinj, Laze, Male Lese, Velike Lese, Podbukovje, Ravni Dol, Trebnja Gorica in Znojile. Tod živi skoraj tisoč prebivalcev. Ta oaza sredi kraškega sveta ima bogato naravno in kulturno dediščino. Več»


Ivančna Gorica

Kraj Ivančna Gorica je dobil ime po Ivanki, prijateljici vojvodinje Viride. Virida ji je podarila vinograd, ki je bil na griču nad križiščem cest Stična, Žužemberk in Višnja Gora - Šentvid pri Stični. Kraj pod vinsko gorico so ljudje najprej imenovali "pod Ivankino gorico", po drugi svetovni vojni pa je dobil današnje ime.  Več»


Zagradec

 

Ambrus

 

Metnaj

 

Dob

 

Temenica

 

Sobrače

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki