Izpostavljamo

Spoznaj staro obrt – ČEBELARSTVO v občini Ivančna Gorica

Ivančna Gorica, 22.09.2021


Občina Ivančna Gorica je leta 2019 uspešno kandidirala na 1. Javnem pozivu za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju LAS Suhe krajine, Temenice in Krke v letu 2018, ki se sofinancira iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj s projektom Spoznaj stare poklice in obrti. Vodilni partner pri projektu je Občina Ivančna Gorica, projektni partner pa Foto in video storitve Dejan Maver s.p.
Projekt se izvaja v dveh fazah. V letu 2020 je bila v 1. fazi izvedena raziskava starih poklicev in obrti na območju občine Ivančna Gorica in širše na območju LAS STIK. Predstavitev analize avtorja mag. Dušana Štepca je bila izvedena v prostorih nekdanje podružnične šole v Hrastovem Dolu. Po predstavitvi je bil na podlagi analize in pridobljenih podatkov opravljen predlog šestih tradicionalnih obrti in z njimi povezanih poklicev, ki bodo skozi projekt obširno predstavljeni.

Izmed izbranih šestih tradicionalnih obrti so bile že predstavljene obrti PLETARSTVO, LONČARSTVO, ČEVLJARSTVO, USNJARSTVO ter KROJAŠTVO IN ŠIVILJSTVO, kot zadnjo šesto obrt pa v sklopu projekta Spoznaj stare poklice in obrti predstavljamo ČEBELARSTVO.
Človek se s čebelami in pridelavo medu ukvarja že od starega veka dalje. Čebela je imela svoje posebno mesto v egipčanski in grški kulturi. Tudi na Slovenskem je tradicija čebelarstva že dolga. Na območju občine Ivančna Gorica delujeta dve čebelarski društvi, Čebelarsko društvo Stična in Čebelarsko društvo Krka – Zagradec.
Čebelarstvo s tehnološkimi novostmi, kot na primer iznajdba premičnega satnika in izum točila, doživi čebelarstvo v 19. stoletju izjemen napredek. V drugi polovici 19. stoletja so sloves kranjske čebele kot čebele z dobrimi lastnostmi po svetu zanesli številni slovenski trgovci z živimi čebelami. Med najbolj znanimi je bila družina Rothschütz iz Podsmreke pri Višnji Gori. Pomena družine Rothschütz v zgodovini čebelarstva in njene vloge pri uradnem poimenovanju kranjske čebele se zaveda tudi Občina Ivančna Gorica, ki si v Višnji Gori s Hišo kranjske čebele prizadeva postaviti prvi interaktivni muzej o tej avtohtoni medonosni čebeli.
Predstavitev čebelarstva bo predvajana preko spleta in sicer na spletni strani občine www.ivancna-gorica.si, YouTube kanalu TV Prijetno domače in na Facebook strani Občine Ivančna Gorica. Ogledate si jo lahko v sredo, 22. septembra 2021, ob 20. uri. Vabljeni k ogledu!

»Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj«.To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki