Izpostavljamo

Spoznaj staro obrt – KROJAŠTVO IN ŠIVILJSTVO v občini Ivančna Gorica

Ivančna Gorica, 10.09.2021


Občina Ivančna Gorica je leta 2019 uspešno kandidirala na 1. Javnem pozivu za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju LAS Suhe krajine, Temenice in Krke v letu 2018, ki se sofinancira iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj s projektom Spoznaj stare poklice in obrti. Vodilni partner pri projektu je Občina Ivančna Gorica, projektni partner pa Foto in video storitve Dejan Maver s.p.
Projekt se izvaja v dveh fazah. V letu 2020 je bila v 1. fazi izvedena raziskava starih poklicev in obrti na območju občine Ivančna Gorica in širše na območju LAS STIK. Predstavitev analize avtorja mag. Dušana Štepca je bila izvedena v prostorih nekdanje podružnične šole v Hrastovem Dolu. Po predstavitvi je bil na podlagi analize in pridobljenih podatkov opravljen predlog šestih tradicionalnih obrti in z njimi povezanih poklicev, ki bodo skozi projekt obširno predstavljeni.
Izmed izbranih šestih tradicionalnih obrti so bile že predstavljene obrti PLETARSTVO, LONČARSTVO, ČEVLJARSTVO in USNJARSTVO, kot peto obrt pa predstavljamo KROJAŠTVO IN ŠIVILJSTVO. Krojaška obrt na Slovenskem je znana vsaj od 15. stoletja dalje, ko se omenjajo prvi krojaški cehi. Krojaštvo je bilo domena moških. Obsegalo je izdelovanje in popravilo tekstilnih ter usnjenih oblačil. Iz krojaštva se je v 19. stoletju razvilo še šiviljstvo kot izrazito ženski poklic za šivanje ženskih oblačil, spodnjega in posteljnega perila, zaves in pregrinjal. Na območju občine Ivančna Gorica se izdelovanje konfekcijskih oblačil pojavilo pred drugo svetovno vojno v Šentvidu, kjer je obstajala pletilska tovarna, ki jo je postavil Franc Krašovec. Zadnja krojača, ki sta še do nedavnega krojila obleke, sta bila tudi Ana in Tone Prosen iz Doba pri Šentvidu. Pred kratkim sta se upokojila, zato sta zaprla krojaško delavnico, ki sta jo imela v Šentvidu. Za razliko od krojačev pa šivilje šivajo bolj ženska oblačila, in sicer pretežno iz lahkih tkanin. Ena od šivilj v naši občini je tudi Irena Žnidaršič iz Radohove vasi. Šiviljstvo pa je zasvojilo tudi njeno najstarejšo hčer Nino, ki se je odločila za modno oblikovanje.
Predstavitev krojaštva in šiviljstva bo predvajana preko spleta in sicer na spletni strani občine www.ivancna-gorica.si, YouTube kanalu TV Prijetno domače in na Facebook strani Občine Ivančna Gorica. Ogledate si ga lahko v petek, 10. septembra 2021, ob 20. uri. Vabljeni k ogledu!

»Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj«.To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki