Izpostavljamo

Gasilski »vroči treningi« v podjetju Traig v Ivančni Gorici

Ivančna Gorica, 07.04.2021


Gasilska zveza Ivančna Gorica je v sodelovanju s PGD Ivančna Gorica v torek, 30. 3. in sredo, 31. 3. 2021, organizirala »vroče treninge« za operativne gasilce iz občine Ivančna Gorica v poslopju podjetja Traig v Ivančni Gorici. Poslovni objekt, ki je v fazi rušitve, so gasilci izkoristili za izvajanje vaj pravilnih vstopov v goreč prostor, pravilno ohlajanje prostora in samo gašenje požara.
Gasilskih vaj so se udeležila naslednja gasilska društva iz GZ Ivančna Gorica: PGD Ivančna Gorica – organizator, PGD Stična, PGD Šentvid pri Stični, PGD Radohova vas, PGD Metnaj in PGD Dob pri Šentvidu.
V nadaljevanju objavljamo zapis posredovanja članov PGD Stična (Vir: spletna stran PGD Stična):

V sredo, 31.3.2021 smo se operativni člani PGD Stična udeležili vaje v prostorih podjetja TRAIG Ivančna Gorica. Ker je objekt pripravljen za rušenje, smo imeli edinstveno priložnost izvajanja vaj notranjih napadov, v zadimljene prostore z realnimi situacijami.

V objektu je gorelo na 3 različnih žariščih, zaradi katerih je bil objekt zadimljen. V objektu sta bili dve ponesrečeni osebi, kateri je bilo potrebno rešiti, iznesti je bilo potrebno tudi plinsko jeklenko, pogasiti posamezna žarišča, prezračiti prostore in objekt pregledati s termo kamero.
Namen same vaje je bilo torej reševanje oseb, iznos nevarnih snovi in gašenje požara.

POSTOPKI MED IZVAJANJEM VAJE:
Gasilci so se pripeljali na kraj požara, pripravili ekipe napadalcev z izolirnimi dihalnimi aparati in se pripravili na vstop v prostor. Prva in druga ekipa sta vstopili v prostor z cevjo in ročnikom - cilj je bil gašenje požara, tretja ekipa pa je vstopila v objekt z namenom preiskovanja prostorov in iskanja ponesrečencev. Ko so le-te našli, so jih varno iznesli iz objekta in predali reševalni službi. Prvi dve ekipi sta pogasili požare, tretja napadalna skupina pa je potem ko je varno iznesla ponesrečenca, nadaljevala z prezračevanjem prostorov. Ostali operativci so med tem skrbeli za pripravo cevi, vode, nosil, orodja in ostale opreme ki so jo notranji napadalci potrebovali. Vaja se je zaključila ko je bil požar pogašen in plinska jeklenka varno iznešena iz objekta.

Naši operativni člani so vajo izvedli 3x, z vmesno menjavo članov ekipe in vodje intervencije. Vsak vodja se je o napadih in korakih odločal po svoji presoji, postopki in sam potek niso bili vnaprej določeni.

Vaje notranjih napadov so na objektu istočasno in pa dan pred tem, izvajala tudi druga društva Gasilske zveze Ivančna Gorica. Objekt je bil tako dobro uporabljen preden zaključi svojo zgodbo v Ivančni Gorici.

Želeli bi se zahvaliti lastniku objekta za ponujeno priložnost, PGD Ivančna Gorica za pomoč pri pripravah in pa seveda našim članom za pomoč pri pripravi objekta in poligona.

Pri izvedbi vaje so bili upoštevani predpisi NIJZ za zajezitev SARS-COV2 virusa.

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki