Izpostavljamo

Občino Ivančno Gorico obiskal minister za okolje in prostor, mag. Andrej Vizjak

Ivančna Gorica, 18.02.2021


Mag. Andrej Vizjak, minister za okolje in prostor, se je danes v sejni sobi Občine Ivančna Gorica sestal z župani občin Ivančna Gorica, Grosuplje in Dobrepolje, da bi se z njimi pogovoril o ključnih problematikah varstva okolja ter prihodnjih naložbah na tem območju.
Občine Ivančna Gorica, Grosuplje in Dobrepolje v prihodnje čakajo številni izzivi na področju varstva okolja. Pogovori so potekali o možnem sofinanciranju projektov vodooskrbe, zlasti manjših vodovodnih sistemov, kakor tudi sofinanciranje sistemov odvajanja in čiščenja odpadnih voda. Tu je minister zbrane župane seznanil z načrti ministrstva zlasti pri koriščenju sredstva pri nastajajočem načrtu za okrevanje in odpornost. Povedal je, da je tu predvidenih kar nekaj sredstev, razpis s strani ministrstva pa se pričakuje še letos jeseni.
Govorili so tudi o učinkovitejšem in boljšem vzdrževanju vodotokov, da ne prihaja do neljubih dogodkov kot so poplave. Prav zato jih je seznanil o načrtih kako izboljšati poplavno varnost. V prihodnjih dneh bodo občine prejele vprašalnik na to temo.

Župani so ministra seznanili z načrti pri modernizaciji Zbirnega centra za odpadke v CERO Špaja dolina, ki se prilagajajo zahtevam nove zakonodaje. Tema pogovora je bila tudi nova gradbena zakonodaja in zakon o urejanju prostora.

Po delovnem sestanku je župan Dušan Strnad povedal, da so potrebe po gradnji okoljevarstvene infrastrukture v vseh treh občinah velike. Predvsem gre za izgradnjo kanalizacijskih in delno tudi vodovodnih omrežij, zaščito porečja reke Krke, urejanje vodotokov, zaščitnih ukrepih proti poplavam ter o energetski oskrbi občin. »Vse to so izzivi s katerimi se srečujemo župani in občinske uprave. Z zanimanjem smo prisluhnili, kako ministrstvo v bližnji prihodnosti gleda na to področje. Temu primerno bomo prilagodili tudi občinske načrte z gradnjami kanalizacij, vodovodov in drugih okoljevarstvenih projektov«, je še povedal Strnad.

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki