Izpostavljamo

Po delovnem sestanku digitalizacije gradu Podsmreka

Ivančna Gorica, 15.10.2020


Občina Ivančna Gorica je bila uspešna na razpisu programa ADRION INTERREG, kot ena izmed partneric pri projektu EMOUNDERGROUNDS (Emotional technologies for the cultural heritage valorisation within cross-border undergrounds – Čustvena tehnologija za valorizacijo kulturne dediščine znotraj čezmejnega področja).

O projektu


Projekt EMOUNDERGROUNDS je del programa ADRION INTERREG in je sofinanciran s strani Evropske Unije. Skozi projekt, ki je zelo obsežen s svojimi spremljevalnimi dogodki, bo Ivančna Gorica dobila nov turistični produkt, in sicer digitalizacijo gradu Podsmreka, ki se ponaša z bogato zgodovino iz preteklosti. Tu je bila vzgojena tudi Kranjska čebela, znana kot najbolj krotka od vseh čebeljih pasem. S strani občinske uprave je koordinator projekta Primož Jeralič, ki je povedal, da je njegova naloga pri projektu, da uspešno koordinira delo različnih strokovnih partnerjev. Ob tem je poudaril pomen evropskih projektov, ki nudijo vsem udeleženim partnerjem hitro, uspešno ter učinkovito izmenjavo izkušenj in primerov dobre prakse. Končni izdelek bo na voljo vsem obiskovalcem Ivančne Gorice v Hiši kranjske čebele, ki bo dobila svoje prostore v stari šoli v Višnji Gori.
Delovnega sestanka v podjetju Izstop, ki bo grad Podsmreko posnelo z 2D in 3D tehnologijo so se udeležili Tjaša Zidarič, ki opravlja študijo in analizo gradu Podsmreka skozi zgodovino, Drago Perko, skrbnik za komunikacijo z mediji pri projektu, Primož Kljun, direktor podjetja Izstop in Primož Jeralič, skrbnik in vodja projekta EMOUNDERGROUNDS.

Izzivi za naše partnerje


»Pri projektu Emoundergrounds, smo vključeni na področju tehničnega vidika,« pravi Primož Klun, direktor podjetja Izstop d.o.o. »Projekt je zanimiv in obsežen. Izziv nam predstavlja pridobivanje informacij, ki jih dejansko ni lahko pridobiti. Sodelovali bomo tudi pri 3D modeliranju objektov in posnetkih 360° realne situacije, kjer pa bomo znotraj implementirali še informacijske točke, ki bodo prikazale različna obdobja razvoja gradu,« sklene Klun.

Bogata vsebina


»Pripravila sem vsebine za predstavitev gradu Podsmreka v digitalni tehnologiji,« pa pojasni Tjaša Zidarič, ki je v zbir podatkov dodala kronološko zapisano zgodovino, zgodbe o lastnikih gradu in arhitekturne značilnosti stavbe. Pripravljen je tudi popis predmetov, ki so v gradu ali pa v privatnih zbirkah, ter slikovno gradivo, ki ga bomo vključili v digitalne oblike animacije.

Trajnostni, pametni in inkluzivni razvoj


V projekt, EMOUNDERGROUNDS (Emotional technologies for the cultural heritage valorisation within cross-border undergrounds – Čustvena tehnologija za valorizacijo kulturne dediščine znotraj čezmejnega področja), so vključene občine iz držav Italija, od kjer prihaja nosilec projekta Občina Nardo, Grčije, Hrvaške, Slovenije, Albanije, Črne Gore ter Bosne in Hercegovine.

Z izvedbo projekta EMOUNDERGROUNDS se bo na območju ADRION (Jadransko – Jonsko morje) prispevalo k razvoju izjemnega bogastva in potencialno ciljnih usmerjenih kulturnih dobrin, kar bi omogočilo trajnostni, pametni in inkluzivni razvoj celotnega območja ADRION.

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki