Izpostavljamo

Čebelar na obisku v sklopu projekta Štartaj kot čebelar

Ivančna Gorica, 14.10.2020


V nekaterih vrtcih in šolah občin Ivančna Gorica, Trebnje, Dolenjske Toplice in Žužemberk so te dni učne ure posvečene čebelarstvu, čebelarjem in seveda našim kranjskim čebelam.
Občina Ivančna Gorica, Čebelarska zveza Slovenije in Petra Peunik Okorn s.p. so namreč pridobili finančna sredstva iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Na javnem razpisu so bili uspešni s projektom Štartaj kot čebelar, katerega namen je med drugim prenos znanja o čebelah in čebelarstvu med generacijami in ohranjanje, ter oživljanje starih poklicev in obrti.
V sklopu projekta so pripravili brezplačne delavnice Čebelar na obisku, ki jih bodo izvedli v 25 vrtčevskih skupinah oziroma razredih, za kar 500 otrok in učencev. Delavnice so bile sprva načrtovane v pomladnih mesecih, vendar jo je takrat korona poštno zagodla. Upanje ostaja, da tokrat uspelo. Za njimi je že osem uspešnih delavnic, nad katerimi so navdušeni tako otroci, kot strokovni delavci.
Prvi del delavnic je namenjen spoznavanju življenja čebel, delu čebelarja in ohranjanju čebel. Otroci in učenci nato v drugem delu s pomočjo čebelarske opreme, čebeljih produktov in številnih didaktičnih pripomočkov, ki se skrivajo v čebelarskem končku, aktivno spoznavajo delo čebelarja, čebelje produkte, razvoj čebele, zgradbo čebele, nastanek medu in veliko drugega. Na koncu se posvetijo še panjskim končnicam, ki so pomemben del naše kulturne dediščine. Vsak udeleženec delavnice si nato poslika svojo panjsko končnico, ki mu ostane za spomin.

»Kljub zelo neobičajnim časom, v katerih smo se znašli, me delavnice v vrtcih in šolah, ter neskončno otroško navdušenje nad čebelami spomnijo na to, da smo čebelarji na pravi poti. Naše trdo delo, ki ga vlagamo v čebele, napor, ki ga vlagamo v njihovo preživetja in skrb za boljši in bolj zdrav življenjski prostor, vse to nas vodi v boljši jutri«, je za spletno stran občine povedala vodja projekta Petra Peunik Okorn.

Projekt se bliža h koncu. Če vas zanima še kaj več, obiščite stran www.cebelar.com.

Naj medi!


To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki