Izpostavljamo

Kultura doma - poezija Dragice Šteh

Ivančna Gorica, 21.07.2020


V tokratnem prispevku se bomo srečali s poezijo Dragice Šteh, ki je pred kratkim izšla v zbirki Vse ostalo. V spremni besedi je o njej Goran Gluvić napisal: »Ko sem začel brati pesmi Dragice Šteh, sem takoj začutil njeno osebnost, kar je ena izmed bistvenih elementov vsake dobre poezije. Da bralec občuti osebnost v pesmi, ki jo prebere. Ta vrlina se mi je vedno bolj kazala z vsako naslednjo pesmijo posebej. In ko sem zaključil z zadnjo, se mi je zdelo, da pesnico poznam že dolgo in da sva stara prijatelja, ki sva si vedno zaupala skrivnosti. Seveda, ko to zapisujem, se še nikoli nisva srečala.« Nekaj drobtinic vam pošiljamo v posnetku in vam želimo, da ob poslušanju najdete svoj mir v poletnem večeru in krepko voljo za vsak dan, ki prihaja.
Pesniška zbirka Vse je ostalo je odraz občutenj, ki jih je zazanmovalo tudi letošnje posebno obdobje korone in karantene. Dragica je k ustvarjanju pritegnila tudi učenko 9. razreda PŠ Zagradec, Ajdo Grabrijan, ki je zbirko obogatila s svojimi ilustracijami. Skupaj sta tako ovekovečili zaključek prav posebnega šolskega leta.

Dragica Šteh, ki je ambasadorka kulture Občine Ivančna Gorica, pa nas ne nagovarja samo preko svoje poezije. Tokrat nam pošilja še svoje razmišljanje o Kulturi doma – zgodbi, ki se ne konča:
»Na dolgo in široko smo že razpredali o pojavu in posledicah epidemije. Ugotavljali o pogojih za življenje, ki so se iz varnega ali celo razsipnega udobja spremenili v skrbno načrtovanje in previdnost pri zapuščanju domačega okolja. Znotraj danih ukrepov smo našli številne zanimive, uporabne in koristne dejavnosti, ki jih prej niti nismo videli ali pa smo jih imeli za samoumevne. Vse, kar znamo, doživljamo, čutimo, delamo in ustvarjamo, se je preselilo za stene naših domov. In resnici na ljubo, se je marsikaj od tega prav dobro obneslo. Tudi kultura doma.

Številne kulturne ustanove in dejavnosti so na široko odprla vrata v tako rekoč neomejenem spletnem okolju. Ekran je postal oder, muzej, galerija, knjižnica, koncertna dvorana. S premišljenim izborom in načrtovanjem družinskih dejavnosti, pa tudi z veliko iznajdljivostjo učiteljev, ki so znali v svoje poučevanje na daljavo vključiti tudi ozaveščanje o pomenu kulture, je marsikatera družina kulturi v korona času posvetila več pozornosti kot sicer.

Izkazalo se je namreč, da smo začeli živeti precej selektivno in enodimenzionalno. V urnikih, tabelah in seznamih. Z občutkom zadovoljstva, ko se pod seznam nariše črta in ugotovi uspešno opravljeno delo. Kultura sega nad vse to. Kultura nas izziva in poziva, da dvignemo pogled od trenutnega, konkretnega, materialnega. Kultura neguje naše vrednote in daje času dimenzijo presežnosti. Želim si, da bi to dimenzijo še bolj ozavestili. Da bi znali izkoristiti bogastvo kulture, ki ga imamo na dosegu rok – v domači knjižnici, na sprehodu v naravo, v skrbno izbranih spletnih portalih in ne nazadnje v pristnih medsebojnih odnosih, kjer kultura dobi pravi in resnični pomen.«


Spletna rubrika Kultura doma na občinski spletni strani se v teh dopustniških dneh za nekaj časa poslavlja. V imenu njenih snovalcev je nekaj misli zapisala vodja Območne izpostave JSKD v Ivančni Gorici, Simona Zorko: "Projekt, Kultura doma, ki smo ga trije organizatorji s sodelovanjem kulturnih društev in številnih ustvarjalnih posameznikov v ivanški občini začeli izvajati ob pandemiji, je pokazal na nujnost sodelovanja, povezovanja in predvsem močno težnjo po kulturnem in umetniškem delovanju tudi v kriznih časih. Iz našega skupnega dela smo se veliko naučili o solidarnosti, povezovanju, javnem in zasebnem prostoru, ki sta se kar naenkrat prepletla in predvsem o tem, da smo kot posamezniki in skupnosti dragoceni prav vsi. Da vsi lahko prispevamo in sodelujemo ter ustvarjamo drug drugemu lepše in prijaznejše razmere tudi v težkih časih. Zahvaljujemo se prav vsem tistim, ki so aktivno sodelovali in vam, drago občinstvo, ki ste spremljali utrip kulture na občinskem spletu".

Rubrika Kultura doma nastaja v sodelovanju z Zvezo kulturnih društvev Občine Ivančna Gorica, Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti - Območna izpostava Ivančna Gorica in Občino Ivančna Gorica.


To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki