Izpostavljamo

Rojstvo štorkelj v Ivančni Gorici: Ko iz majhnega zraste veliko...

Ivančna Gorica, 20.07.2020


V Sloveniji vsako leto gnezdi več kot dvesto parov belih štorkelj, največ v severovzhodnem delu države. Bela štorklja v mnogih okoljih, tudi Sloveniji, predstavlja znanilca sreče v kraju, kjer gnezdi, še posebej hiši gnezdenja prinaša blaginjo. Skoraj izključno gnezdijo v urbanem okolju na strešnih slemenih, dimnikih ter na električnih in gnezdilnih drogovih.
Že vrsto let se iz toplih krajev v občino Ivančna Gorica vrne tudi par štorkelj, ki domuje na električnem drogu v samem centru Ivančne Gorice. Po besedah očividcev je konec meseca marca kot prvi priletel ata štrk, dober teden kasneje pa mu je sledila še štorklja. Letošnji čas epidemije s pojavom novega koronavirusa je kot kaže dobro del paru štorkelj, saj se je štorkljina družina povečala. Izvalili sta se dve mladi štorklji, ki se že razvijata in pripravljata na prvi polet iz gnezda.
V fotografski objektiv smo ujeli trenutke prihoda štorkelj v naše kraje, priprava gnezdeca, parjenje in na koncu še 4-člansko družinico. Res pa je, da jih je zelo poredko ujeti vse skupaj, zato vam prilagamo fotografije mame štorklje in njuna dva mladiča. Ata štrk pa kot kaže zadnje čase vse skupaj »nadzoruje« na sosednjem električnem drogu.
Kot pravi rek štorklje nosijo otroke in da so prinašalke sreče ter blaginje. Upamo, da bosta novi rojstvi štorkelj, srečo in blaginjo ter seveda veliko otrok prinesle tudi našim občanom Ivančne Gorice.


To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki