Izpostavljamo

Začela se je prenova objekta stare šole v Višnji Gori v Hišo kranjske čebele

Ivančna Gorica, 24.06.2020


V ponedeljek, 22. junija 2020, sta v prostorih občine župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad in direktor podjetja GPI Tehnika d.o.o. Drago Muhič, podpisala gradbeno pogodbo za začetek prenove objekta stare šole v Višnji Gori v Hišo kranjske čebele.
Pogodba zajema gradbeno obrtniška in instalacijska dela celotnega objekta s statično sanacijo, novo medetažno ploščo, v celoti novo delno zastekljeno streho, ki bo omogočal pogled na starodavno mestece Višnja Gora. Pogodbena vrednost znaša dober milijon evrov (natančneje: 1.016.801,26 eur), dela pa naj bi bila končana v slabem letu dni.
Obstoječi objekt stare šole obsega 4 etaže (K+P+1+M). Glavni vhod v hišo je na severnem delu objekta v pritlični etaži. Osrednji hodnik s stopniščem povezuje vse štiri etaže. V prenovljenem objektu bo v kletni etaži tehnični prostor, garderoba za zaposlene in shramba. V pritličju se bo uredil prostor za turistično informacijski center, manjši lokal, ki bo služil tudi kot zajtrkovalnica za goste hostla, ter večnamenski galerijski prostor. V prvem nadstropju bodo prostori namenjeni muzejski dejavnosti. V mansardi je predviden inovativen hostel z nastanitvenimi moduli za dve osebi, v obliki šest kotnih celic v čebeljem stilu, v katerem bo lahko prenočilo do 40 gostov.
Ob podpisu je župan Dušan Strnad povedal, da bo Hiša kranjske čebele pomembna tudi za protokolarne obiske in promocijo naše države. Prav zato si želi, da bi gradbeno obrtniška dela potekala po zastavljenem terminskem planu in bi projekt slovesno v uporabo predali, ko bo Slovenija začela s predsedovanjem v Evropski uniji. Celoten projekt Hiše kranjske čebele z vso interaktivno vsebino je skupaj z ureditvijo mestnega jedra Višnje Gore ocenjen na tri milijone evrov. Tu pa občina računa tudi na sofinancerska sredstva s strani države.

Čebelarsko zgodbo in podporo projektu že vse od začetka podpira Čebelarska zveza Slovenije s predsednikom Boštjanom Nočem na čelu.

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki