Izpostavljamo

Pogosta vprašanja o prilagojenem poslovanju knjižnice v času koronavirusa

Ivančna Gorica, 13.05.2020


Za knjižničarji in bralci je prvi teden prilagojenega poslovanja. Knjižničarji so zadovoljni z odzivom v prvem tednu, na situacijo so se popolnoma prilagodili, opažajo pa, da se nekatera vprašanja in dvomi pri bralcih ponavljajo. Prijazno odgovarjajo na vprašanja in dvome, mogoče tudi na strah v zvezi z izposojo.
Ali je knjižnica že odprta?
Knjižnica deluje že kar nekaj dni po prilagojenem urniku in po prilagojenih postopkih za vračanje in izposojo.

Je izposoja knjig varna?
Knjige v knjižnici so bile nedotaknjene dva meseca, vrnjene knjige pa stojijo v karanteni en teden. Po Evropi so v karanteni največ tri dni. Izvajajo tudi ostale zaščitne ukrepe, tako da je varnost praktično 100 %.
Ali ni pretirano, da knjige stojijo v karanteni sedem dni?
Vse knjižnice v Sloveniji imajo enak režim in spoštujejo odredbo NIJZ-ja.
Tako kot je to nekaterim ukrep pretiran, obstajajo tudi drugi bralci, ki k izposoji knjig pristopajo s previdnostjo, zato so strokovnjaki verjetno izbrali skrajen rok za hranjenje gradiva v karanteni.

Kako je z okuževanjem papirja?
Papir pravzaprav ni problematičen, je slab gostitelj virusa in na njem v skrajnem primeru ostane do tri ure. Nekoliko dlje je gostitelj virusa lahko plastika oz. zaščitni ovoj. Načeloma bi ovoj lahko razkuževali pred vhodom, a v izogib površnemu ravnanju, gradivo stoji v karanteni toliko časa in je zaščita 100 %.

Zakaj ne smemo sami izbirati gradiva oz. kako ga izbirati od doma?
Za užitek izbiranja med policami ste sedaj prikrajšani, saj izposoja zaradi zagotavljanja varnosti poteka pultno. Starejši se mogoče tega načina izposoje še spominjajo. Situacijo se trudijo reševati po najboljših močeh. Za vas so denimo pripravili gradivo po izbiri knjižničarjev t.i. Bralni srečelov (za različne okuse in starosti). Za vas pripravijo gradivo za referate, seminarske naloge ipd., le pokličete jih dan, dva prej. Gradivo pa sicer naročite in sami izbirate s pomočjo iskalnikov za knjige kot so: Dobreknjige, Bukla, Biblos, Emka, Klub romantic, Bralnica, Dobre zgodbe ipd.

Kako lahko preverimo, ali je gradivo po enem tednu v karanteni res vrnjeno?
Gradivo vrnete na določen prostor v karanteni, nato pa tam ostane en teden. Na izpisku vam ostane tudi zapis o vrnjenih knjigah, kot da so še izposojene. Če ste gradivo vrnili v ponedeljek, je naslednji ponedeljek le-to vrnjeno. Ali je res, lahko preverite na Cobiss-u ali pa ob naslednji izposoji za pultom. Ob naslednji izposoji tudi poravnate stroške zamudnine ipd.

Ali imamo zamudnino za čas, ko je bila knjižnica zaprta zaradi koronavirusa?
Nikakor ne, zamudnine od 13. marca do 31. maja ni oz. še ne teče. Šele po tem datumu bo zaračunavanje teklo običajno.

Kako vemo, da je naročeno gradivo pripravljeno?
Gradivo naročite in ko dobite sporočilo, ga lahko prevzamete v času odprtosti v roku treh dni. Če imajo čas, vam gradivo poiščejo tudi ob osebnem obisku brez najave, sicer pa samo poberejo naročilo in ga prevzamete kasneje.

KNJIŽNICA JE ODPRTA:
ob ponedeljkih in petkih od 12. do 19. ure in
ob torkih, sredah in četrtkih od 8. do 15. ure.

VRAČANJE GRADIVA
Vračanje gradiva poteka ločeno z zadnje strani knjižnice, kjer odložite gradivo brez vrečk v montažni karanteni in le v času odprtosti knjižnice.

IZPOSOJA
Izposojajo naročeno gradivo, ki ga rezervirate preko Cobissa, preko telefona v času odprtosti knjižnice (01/7878-121), maila sikivancna@gro.sik.si ali osebno za pultom. (Če imajo čas, vam gradivo izposodijo takoj.)

Naročila obravnavajo po vrsti. Ko je gradivo pripravljeno, dobite sporočilo.

Da bo delo hitreje teklo, pred naročilom preverite ali je gradivo prosto na Cobissu. Sporočite le številko vaše članske izkaznice.

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki