Nove moči v gasilskih vrstah v naši občini

Ivančna Gorica, 11.03.2020


Usposabljanju, kot eni izmed poglavitnih nalog za uspešno in učinkovito opravljanje javno gasilske službe, daje Gasilska zveza Ivančna Gorica (v nadaljevanju: GZ) velik pomen. Tako so v letu 2019 uspešno izvedli dve temeljni usposabljanji – tečaj za višjega gasilca ter tečaj za operativnega gasilca.
Tečaj za višjega gasilca je uspešno zaključilo 31 tečajnikov iz 12 Prostovoljnih gasilskih društev (v nadaljevanju: PGD). Usposabljanje je trajalo 47 teoretičnih in 45 praktičnih ur, namen usposabljanja pa je bilo gasilce naučiti vodenje skupine (3-5 gasilcev), poročanje nadrejenemu, izdajanje povelji podrejenim in ozavestiti vodje o odgovornosti za pravilno delo skupine kot celote. K tem ciljem so bile naravnane vse vsebine tako teoretičnega kot tudi praktičnega dela, ki je potekal čez vikende. Ob koncu usposabljanja je tečajnike čakal tudi izpit s predsednikom ocenjevalne komisije, ki je bil delegiran s strani Gasilske zveze Slovenije.

36 tečajnikov, prav tako iz 12 PGD, pa je uspešno opravilo enega izmed najpomembnejših tečajev – tečaj za operativnega gasilca. Pod vodstvom predavateljev in inštruktorjev so opravili 57 teoretičnih ter 92 praktični ur, se usposobili za osnovno znanje, ki je nujno potrebno za operativnega gasilca ter si s činom gasilec izborili prostor v operativni enoti društva. Tudi njih je ob koncu tečaja čakal zaključni izpit, kjer so morali prikazati osvojeno teoretično in praktično znanje tudi s tečaja gasilec pripravnik, ki so ga opravljali leto pred tem.

Vsa usposabljanja se odvijajo v Gasilskem centru Stična. Tako je tudi zaključna prireditev – slavnostna podelitev činov – potekala prav tam in sicer dne, 13. 2. 2020. Predsednik in poveljnik GZ Ivančna Gorica, Jure Strmole in Slavko Zaletelj, sta tečajnikom slavnostno podelila čine in svečane listine. Prireditev sta popestrila Manca in Luka Pirc, člana PGD Kriška vas.

Gasilci so na tečaju za višjega gasilca opravili 92 prostovoljnih ur ter na tečaju za operativnega gasilca 149 prostovoljnih ur. To so le uradne ure, določene v Temeljnem programu usposabljanja prostovoljnih gasilcev. Vsekakor je k njim še potrebno prišteti pripravljalne ure predavateljev in inštruktorjev, ure za organizacijo in koordinacijo tečaja ter potrebne priprave na izpite. Točno končno številko bo vedno težko določiti, kaj šele vrednotiti. Je pa pomembno, da to omenimo in s tem ozavestimo krajane in občane o pomembni vlogi prostovoljnega gasilstva v kraju in občini na sploh.

Naj vas statistika ne prestraši ampak spodbudi, da se priključite prostovoljnemu gasilskemu društvu ter domačim gasilcem nudite pomoč in podporo na kakršenkoli način.

Čestitke vsem tečajnikom za vložen trud, energijo in pogum za opravljen tečaj ter zahvala vsem predavateljem in inštruktorjem za sodelovanje na usposabljanjih!


Zapisala: Neža Strmole, pomočnica poveljnika GZ za strokovno usposabljanje

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki