Ivanške župnijske jaslice v znamenju glinenih figur nekdanjega pleterskega meniha

Ivančna Gorica, 10.01.2020


Vrata župnijske cerkve sv. Jožefa v Ivančni Gorici je odprl tudi tamkajšnji župnik Jurij Zadnik, ki nam je razkazal motiv letošnjih župnijskih jaslic.
Povedal je, da sta jaslice v Ivančni Gorici tudi letos idejno in v končnih finesah postavljala Andrej Hernec in Bojan Miklavčič. Svojo spretnost in zavzetost je do konca pridal še Aljaž Levstek. V začetnem zagonu pa je bila tu številna ekipa, ki v nekaj urah pripravi podlago za ene največjih cerkvenih jaslic v občini.
Letos je prikaz rojstva namenoma malo ločen od ostale postavitve betlehemskih poljan. Bistvo božičnega sporočila o Jezusovem rojstvu predstavljajo glinene figure p. Wolfganga Koglerja, nekdanjega pleterskega meniha. Kdor se ustavi pred glavnim oltarjem cerkve sv. Jožefa v Ivančni Gorici, lahko začuti posebno izrazno moč nepobarvane gline in bogastvo detajlov, ki jih je pater umetniško vtisnil v sleherno figuro ali sklop le teh.
Na desni strani oltarnega prostora pa se razprostira pokrajina, ki jo v ozadju predstavlja Betlehem z razgibano arhitekturo. V središču pokrajine je slap z jezerom, ki vedno pritegne pozornost.

Obiskovalci cerkve jaslice radi pohvalijo, saj se srečajo z božično skrivnostjo, ki ima vsakič nekoliko drugačno, a vendarle jasno motiviko.
V Ivančni Gorici je ta dopolnjena še s preprostimi jaslicami v kapeli, kjer je med ovčkami samo velika in zelo prisrčna figura Jezusa – otroka ter pred cerkvijo, kjer je stalna kapela Svete Družine z velikimi lesenimi podobami, ki jih je izdelal pokojni duhovnik Pahulje.

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki