Jaslice v Stični tokrat v znamenju Kranjske Gore

Ivančna Gorica, 07.01.2020


Stiški jasličarji so tudi letos pod vodstvom Marjana Zadravca postavili jaslice, ki so vredne ogleda. Letos so postavljene kar v jasličarski delavnici, to je v bivši stari mizarni. Tako so se odločili zato, ker se ob razstavljanju jaslic v februarju, naredi veliko škode, saj jih ni mogoče tako razstaviti, da bi se vsaj nekaj ne poškodovalo. Drugi razlog pa je ogled. Ker so bile do sedaj jaslice v cerkvi, si jih ni bilo mogoče ogledati, ko je bila v cerkvi sveta maša ali so menihi molili. Ker so letos zunaj cerkve, je ogled možen od 7h zjutraj do 20h zvečer.
Celotna postavitev jaslic je razdeljena na pet sklopov. V prvem Jožef in Marija iščeta prenočišče. V drugem je prikazano v štirih prizorih Jezusovo rojstvo. V zadnjih treh sklopih pa je prikazana Kranjska Gora in okolica. Za to tematiko so se odločili zato, ker smo v preteklem letu v samostanu dobili novega predstojnika. To je p. Maksimilijan, ki je doma iz Kranjske Gore.
Že v drugem sklopu je ob štalici z Jezusovim rojstvom lepo prikazana Liznjekova domačija, ki je značilna za Kranjsko Goro. V tretjem sklopu je pogled na Kranjsko Goro od daleč. Gledalec gleda na naselje, kakor bi stal na nekem ganku in gledal v daljavo. Prizor je popestren efekti bliska in grmenja. Pa še sneži ob določenem času.
V četrtem sklopu je prikazan trg pred župnijsko cerkvijo v Kranjski Gori bolj od blizu. Lepo je narejena maketa župnijske cerkve in nekaj starih hiš tam naokoli. Ob začetku in koncu programa, z lepimi barvami ponazorijo sončni vzhod in zahod.
V petem sklopu je prikazano območje od Kranjske Gore proti Vršiču. V ospredju je zaledenelo jezero Jasna, na katerem se drsajo drsalci. Seveda ne sme manjkati niti kip Zlatoroga, ki stoji ob jezeru. V ozadju je prikazana cesta na Vršič. Nekaj gozda je videti, Rusko kapelico, Ajdovsko deklico in še celo prednje Prisojnikovo okno. Tik nad hribi pa sije polna luna.
Kje si je mogoče ogledati jaslice? Vse je dobro označeno. Ko vas cesta vodi preko mostu čez Stiški potok, so jaslice nameščene v prvi stavbi na desni strani ceste, preden pridete na cerkveno dvorišče. Če pa ste že na cerkvenem dvorišču, vas napisi in puščice usmerjajo v ozadje med župnijskim domom in muzejsko hišo. Vsi, ki vas stiške jaslice zanimajo, ste vabljeni, da si jih ogledate. Naši jasličarji vas bodo z veseljem sprejeli. Na ogled bodo do 2. februarja letos.


To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki