Izpostavljamo

Beremo skupaj

Ivančna Gorica, 02.10.2019


BEREMO SKUPAJ – EVROPA IN VSI SLOVENCI

V okviru akcije Evropa bere in nacionalnega meseca skupnega branja, (NSMB ’19) po vsej občini potekajo akcije, med katerimi si medsebojno beremo na glas. Že lani so se knjižničarji povezali z mentorji po razredih in vrtcih ti pa naprej s starši, znanimi zagovorniki branja, različnimi poklici. Na glas so brali celo hišniki, kuharice, gasilci, Palček Bralček itd. Tudi letos je tako, k akciji pa so pritegnili še srednjo šolo. Akcija poteka do 13. oktobra, a datum naj bo šele začetek redne prakse skupnega branja.

BEREMO SKUPAJ - V DRUŽINAH

Akcija želi spodbuditi k skupnemu branju tudi družine. Če bodo otroci to doživljali, bodo tudi sami prej začeli brati, branje pa je proces, pri katerem se možgani in naša epatija dobesedno »poglablja«. To je nasprotje temu, kar se zgodi, kadar uporabljamo le splet in ekrane, ki pozornost motijo, možgane zasvojijo, empatije pa ne privzgoji.

BEREMO SKUPAJ - PO ŠOLAH IN VRTCIH

Iz šol nam sporočajo nekaj primerov. V Zagradcu učenec 8. razreda bere učencem 1. razreda pri OPB. Obiskuje jih redno, vsaj dvakrat tedensko, izmenično tudi 2. razred OPB. Novinarski krožek iz PŠ Zagradec je bral tudi otrokom iz vrtca. Podobno se dogaja v Višnji Gori in na matični šoli. Iz OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični sporočajo, da raznovrstno gradivo glasno prebirajo vsak dan in sicer pri vnaprej določeni šolski uri. Berejo jim učitelji in drugi strokovni delavci.

BEREMO SKUPAJ - V OBČINSKI KNJIŽNICI

V splošni knjižnici v okviru akcije »Beremo skupaj« poteka več dejavnosti. Obiskujejo razrede po šolah, na ogled pa je tudi razstava napisnih tablic z mislimi iz knjig Milke Gruden. Vabimo vas še na naslednje dogodke, vsi so brezplačni:

- 1.10. ob 17. uri: Srečanje Bralnega kluba »Kranjska čbelica« na temo knjige Michelle Obama: Moja zgodba
- 2.10. ob 18. uri: Pasti zaslonov: predavanje za starše, vzgojitelje, učitelje (Vstop je prost.)
- 7.10. ob 17. uri: Kamišibaj (pravljica) za otroke (s starši) od 3. do 5. leta starosti
- 14.10 ob 17. uri: Tačke (preverite prosta mesta na 7878 121)
- 15.10. ob 17. uri: Srečanje bralnega kluba za dijake, študente in srednjo generacijo (Prijava je še možna na 031 707 978)
- 17.10. ob 17. uri: Ura pravljic ob čarobnem kovčku s pripovedovalko Petro Špehar in glasbeno šolo: Bremenski mestni godci
- 18. 10. ob 17. uri: Srečanje besed: JSKD OI Ivančna Gorica območno srečanje literatov vseh starosti
- 21.10. ob 17. uri: Srečanje s češko pisateljico Ivano Miškovo in letos nagrajeno prevajalko Tatjano Jamnik (Sovretova nagrada je kot odbojkarsko zlato med prevajalci) in glasbeno spremljavo Mateja Kranjca
- 22.10. ob 17. uri: Slovensko-angleška ura pravljic


To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki