Pater Maksimiljan File novi stiški opat

Ivančna Gorica, 14.05.2019


Za 58. opata Cistercijanskega samostana Stična je bil v ponedeljek izbran pater Maksimilijan File, ki je nasledil zdaj že nekdanjega stiškega opata Janeza Novaka. Številnim čestitkam v teh dneh se pridružuje tudi župan Dušan Strnad. Novoizvoljenem opatu izreka obilo božjega blagoslova ter nadaljnjega dobrega sodelovanja z lokalno skupnostjo v skupno dobro občank in občanov občine Ivančna Gorica.
Opat Maksimiljan File v družbi nekdanjih stiških opatov Janeza Novaka (levo) in dr. Antona Nadraha (desno).

Opat Maksimiljan File izhaja iz župnije Kranjska Gora. Po končani osnovni šoli je odšel v Malo semenišče v Vipavi, kjer je šolanje nadaljeval na takratni Srednji verski šoli. Po tretjem letniku gimnazije se je pridružil cistercijanom v Stični, vendar je ostal v Vipavi še toliko časa, da je leta 1993 maturiral na Škofijski klasični gimnaziji. Po maturi je takoj pričel z novicijatom in še jeseni leta 1994 napravil prve zaobljube. Še istega leta se je vpisal na Teološko fakulteto v Ljubljani.
Leta 2000 je bil v ljubljanski stolnici posvečen v duhovnika. Po posvečenju je nastopil službo kaplana v Stični, leta 2007 pa postal župnik iste župnije. Od leta 2015 je v stiški meniški skupnosti opravljal službo priorja. Za svoje geslo opat Maksimilijan ostaja vodilu, ki ga spremlja že od prvih redovnih zaobljub: Sprejmi Gospod.

Povzeto iz spletne objave Radia Ognjišče

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki