Štorklje so zopet prinesle blaginjo in srečo v Ivančno Gorico

Ivančna Gorica, 11.04.2018


Pred kratkim se je par štorkelj iz toplih krajev vrnil v Ivančno Gorico na isto mesto, kjer je gnezdil že lani. Gnezdo je postavljeno na električnem drogu v neposredni bližini rimskega miljnika v centru Ivančne Gorice.
V Sloveniji gnezdi okoli 200 parov štorkelj. Gnezdijo skoraj izključno v urbanem okolju na strešnih slemenih, dimnikih, električnih in gnezdilnih drogovih. Par štorkelj se je vrnil tudi v Ivančno Gorico in začel gnezdo urejati na električnem drogu, kjer je gnezdil že lani. Na drogu je postavljen gnezditveni podstavek, ki tako še bolj varuje gnezdo.
Štorklja predstavlja znanilca sreče v kraju kjer gnezdi. Po ljudskem verovanju naj bi štorklje prinašale blaginjo in srečo. O štorkljah je razširjenih več legend. Najbolj znana je legenda o prinašanju otrok, kar je verjetno povezano z dejstvom, da se v naši občini rodi vedno več otrok.

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki