90 let Ane Verbič iz Hrastovega Dola

Ivančna Gorica, 06.04.2018


Župan Dušan Strnad je v Domu starejših občanov Grosuplje, obiskal občanko Ano Verbič iz Hrastovega Dola, ki je dopolnila devetdeset let. Ob tej priložnosti ji je izročil šopek rož ter zaželel predvsem veliko zdravja.
Ana Verbič, po domače Prosenova Ani, je bila rojena 4. aprila 1928, v Velikih Pecah, na kmetiji staršema Alojzu in Frančiški Verbič, kot peta izmed šestih otrok. Živeli so skromno, vendar se zaradi tega ni nikoli pritoževala. Šolo je dokončala v Šentvidu pri Stični. Čeprav je bila bistra učenka, drugih možnosti takrat ni bilo. Kasneje so zgradili hišo v Hrastovem Dolu, kjer je živela s svojo sestro Minko. Preživljali sta se z manjšo kmetijo, ki sta jo obdelovali s konjem. Dobro sta se ujemali in tako zmogli vsako delo na polju in v gozdu, izdelovanje in vzdrževanje orodja ter razna ročna dela od predenja volne naprej.
Kot je povedala županu je bila prva, ki si je v vasi kupila motor. Po njem je bila nekaj desetletij skoraj prepoznavna, saj ji je bogato služil. Že po treh mesecih izkušenj z vožnjo se je skupaj z bratom Alojzom podala na romanje na Sveto goro nad Novo Gorico.
Vedno je imela močno pripadnost kraju, skupnosti, veri in cerkvi. Rada je podpirala gasilce, podprla je vsako prizadevanje za napredek vasi. Dolgo let je tudi vodila ljudsko petje v tamkajšnji podružnični cerkvi sv. Andreja.

Slavljenka je bila pred pol leta sprejeta v DSO Grosuplje. Novo situacijo sprejema z vero in razumom. Vživela se je v novo okolje in v skupnost sostanovalcev. Ceni in spoštuje pomoč, čeprav je srce navezano na dom in na domače.

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki