Izpostavljamo

Življenje je lahko tekma s časom

Ivančna Gorica, 20.12.2017


Uradna statistika kaže, da srčni zastoj v Sloveniji doživi več kot 2000 prebivalcev letno. Brez pravočasnega ukrepanja žrtvam ostane samo nekaj minut življenja in 95 % ljudi s srčnim zastojem, ki niso pravočasno prejeli pomoči, umre pred prihodom v bolnišnico.
V srčnem zastoju se srce ne krči učinkovito in usklajeno, le migeta in kmalu povsem obstane. Takšno stanje se lahko prekine samo z električnim šokom, imenovanim defibrilacija. Nedvomno je zgodnja defibrilacija, kar pomeni, da je izvedena v prvih petih minutah, najbolj pomemben člen v verigi preživetja pri srčnem zastoju.

Če je izvedena pravočasno, je verjetnost preživetja celo 50 do 70 %, z vsako naslednjo minuto pa se verjetnost preživetja zmanjša za 10 %.

V občini Ivančna Gorica imamo 10 javno dostopnih AED (avtomatskih zunanjih defibratorjev) s katerimi lahko očividec, laik, reši življenje osebi v srčnem zastoju, še preden ekipa nujne medicinske pomoči prispe na kraj dogodka.

Uporaba javno dostopnih defibratorjev je enostavna in varna, ob priklopu se aktivirajo zvočna navodila, ki jim je treba slediti. Aparat sam prepoznava motnjo srčnega ritma, ki jo zdravimo z elektriko, ter pove primeren trenutek za sprožitev defibrilacije.

Poznavanje in rokovanje z defibrilatorjem pomeni tudi izgubo strahu pred ukrepanjem v primeru reševanja življenja. Zato bomo v Zdravstvenem domu Ivančna Gorica, začeli izobraževanje občanov, laikov, ki imajo željo, da se udeležijo usposabljanja za rokovanje z aparatom. Usposabljanje bo izvajala usposobljena ekipa zdravnika in medicinske sestre.

Zainteresirani občani se lahko prijavijo na tel. št. 01 781 90 00 oziroma lahko svoja vprašanja in prijave posredujejo tudi na e-naslov: splosna.ambulanta.zirovnikkuster@zd-ivg.si.

Lepo vabljeni, skupaj lahko rešimo več življenj.

Katarina Žirovnik Kuster, dr. med.,
spec. druž. medicine,
ZD Ivančna Gorica


To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki