Izpostavljamo

Kozolec - toplar na Jurčičevi domačiji ima novo slamnato streho

Ivančna Gorica, 18.09.2015


Te dni so na Jurčičevi domačiji, natančneje na kozolcu - toplarju mojstri zamenjali slamnato kritino. Z obnovljeno streho kozolca je zaključena celostna podoba ostrešja na vseh objektih muzeja na prostem.
Streha kozolca je bila nujno potrebna zamenjave, saj je ob večjih nalivih že začela prepuščati vodo. K sreči je objekt prekrit tudi s sekundarno kritino, tako da do škode na naši stavbni kulturnih dediščini ni prišlo. Nujnost opisanih del je prepoznal tudi Zavod Prijetno domače, ki je za dela pridobil soglasje občinskega sveta občine Ivančna Gorica in od občine Ivančna Gorica pridobil vsa potrebna sredstva.
Izvajalec del, ki je eden redkih na Slovenskem, ki se s to dejavnostjo še ukvarja, je Anton Golnar iz Sovjaka pri Svetem Juriju ob Ščavnici. Prav mojster Golnar je že pred leti delal na domačiji, ko je prekril Krjavljevo kočo, čebelnjak, kaščo in rojstno hišo pisatelja Josipa Jurčiča.


To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki