Izpostavljamo

Oktober - mesec požarne varnosti

Ivančna Gorica, 25.10.2012


Oktober poznamo tudi kot mesec požarne varnosti, zato naša gasilska društva tradicionalno izvajajo številne aktivnosti. Med njimi so tudi vaje, s katerimi operativne enote naših gasilskih društev preizkušajo svoje zanje in opremo.

V sredo, 3. oktobra je na Podružnični šoli Stična in v Vrtcu Miška potekala vaja evakuacije, ki jo je v sodelovanju z Osnovno šolo Stična organiziralo PGD Stična. Vaja je predpostavljala razmere po potresu v Stični, ko se je vnel požar v tamkajšnji podružnični šoli. Učiteljica je o nesreči obvestila Center za obveščanje, ki je posredovalo poziv domačemu gasilskemu društvu. Medtem, ko so gasilci prihajali na prizorišče požara, so učiteljice in učenci že izvedli evakuacijo. Operativna enota PGD Stična je začela z gašenjem zgradbe in reševanjem dveh učencev, ki sta ostala ujeta v zgradbi.

Vaji je sledila predstavitev opreme in dela gasilcev. Otroci so spoznali notranjost avtomobila, uporabo različnih vodnih curkov in pene ter opremo za reševanje ponesrečencev. Ob koncu pa so se otroci preizkusili še v gašenju z vedrovko. Zanje so gasilci pripravili tudi kratko štafetno igro, na koncu katere je morala učiteljica zavezati jamborski vozel. Člani obeh sodelujočih skupin so lahko za nagrado pogasili čisto pravi ogenj, kar jim je šlo odlično od rok.

V petek, 19. oktobra 2012 pa je v vrtcu Pikapolonica in Marjetica v Ivančni Gorici potekala vaja evakuacije, ki jo je v sodelovanju z vrtcem izvedlo PGD Ivančna Gorica. V sklopu vaje je bila prikazana tudi simulacija zastrupitve z dimom ene odrasle osebe in dveh otrok.
Obveščanje je potekalo preko Centra za obveščanje. Prisotnih je bilo nekaj manj kot 30 gasilcev in 280 otrok ter vse osebje obeh vrtcev. Po končanem delu so prijazni gasilci omogočili otrokom še ogled celotne gasilske opreme, prav tako pa so najpogumnejši med otroci lahko preizkusili tudi gasilsko opremo.
V organizaciji Zavoda Vizije varnosti in Slovenskih železnic pa se je od 19. 9. 2012 do 22. 9. 2012, na območju centralnih delavnic Slovenskih železnic, odvijalo usposabljanje za primere izrednih dogodkov na železnici. Usposabljanja so se udeležili tudi člani PGD Stična. Več o poteku te zanimive vaje si lahko preberete na: PGD Stična >>


To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki