Izpostavljamo

O operaciji Spoznaj stare poklice in obrti

Občina Ivančna Gorica je bila uspešna na javnem pozivu za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju LAS STIK iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj s projektom Spoznaj stare poklice in obrti, katerega akronim je #STARAZNANJAzaprihodnost. Na poziv se je prijavila Občina Ivančna Gorica skupaj s partnerjem Foto in video storitve Dejan Maver s.p.

Sodelujoči:

Prijavitelj: Občina Ivančna Gorica
Parter: Foto in video storitve Dejan Maver s.p.
Trajanje operacije: Operacija bo trajala 15 mesecev in bo izvedena v dveh fazah.

Povzetek operacije:
Projekt spada v tematsko področje ustvarjanja novih delavnih mest, ukrep izraba tradicionalnih potencialov in lokalnih danosti in s ciljem prenosa znanja med generacija, ohranjanja in oživljanja starih poklicev in obrti.
V projektu se bo spodbujalo prenos znanja mojstrov starih poklicev in mojstrov obrti preko video predstavitev in delavnic. Namen je spodbujati predvsem mlade in ostale k aktivnemu udejstvovanju ter ozaveščati širšo javnost o pomenu znanja starih mojstrov obrti in predstavitvi mojstrov svojim novim potencialnim kupcem, ter tako povečati obseg prodaje in poslovanja, kar posredno vpliva na ustvarjanja novih delavnih mest.

Glavne dejavnosti:
V okviru projekta #STARAZNANJAzaprihodnost bo izvedena raziskava starih poklicev in obrt in lokalnih potreb na območju občine Ivančna Gorica in širše na območju LAS STIK. Na podlagi analize pridobljenih podatkov, identificiranih lokalnih potreb, poklicev katere ogroža izumrtje, tržnih in podjetniških potencialov, bo opravljen predlog šestih starih poklicev oziroma obrti, katere bodo v okviru druge faze operacije podrobneje predstavljene ciljnim skupinam. V drugi fazi bo za posamezni stari poklic oziroma obrt pripravljena obširna video predstavitev, katero bo posneta v domači delavnici oziroma okolju kjer se stari poklic oziroma obrt izvaja. Po izdelavi video predstavitvi bo organizirana delavnica na urbanem območju, ker bo mojster predstavil svoj star poklic ali obrt ciljnim skupinam (mladi, brezposelni in starejšim). Udeleženi bomo v okviru delavnice aktivno sodelovali in osvojili osnovna znanja o obrti. V okviru projekta bo nastal izobraževalni video program, kateri bo vključeval predstavitve starih poklicev in obrti, posnetke iz delavnic na urbanih območjih. Rezultat projekt bo video izobraževalni program in priročnik, kjer bodo v pisni in digitalni obliki predstavljeni stari poklici in obrti.

Cilji operacije:
Z raziskavo želimo temeljito analizirati in raziskati stare poklice in obrti, identificirati tiste katerim npr. grozi izumrtje, imajo tržni podjetniški potencial, imajo veliko tradicijo na območju občine Ivančna Gorica in širše na območju LAS STIK. Na podlagi analize pridobljenih podatkov, lokalnih potreb, tržnih in podjetniških možnosti, bo opravljen predlog šestih starih poklicev oziroma obrti, katere bomo v okviru druge faze operacije podrobneje predstavili ciljnim skupinam preko delavnic na urbanih območjih in šolah.
V projektu bo izvedenih šest delavnic na urbanih območjih občine Ivančna Gorica, kjer se bo širši javnosti in ranljivim skupinam pobližje predstavil posamezni star poklic oziroma obrt. V okviru posamezne delavnice bo mojster praktično prikazal svojo obrt, tako, da bo v okviru delavnice aktivno vključeval obiskovalce. Vsem prisotnim bo tudi predvajana video predstavitev dela mojstra v domači delavnici.
Na delavnici, namenjeni osnovnim in srednji šoli iz občine Ivančna Gorica, se bo s praktičnimi izvedbami šestih mojstrov prikazalo njihovo delo, izkušnje, predmeti dela oziroma izdelki ter metode in procesi izdelave. Mladi se bodo na ta način izobrazili, prav tako se bo preneslo znanje iz starejših generacij na mlajše. Mladino se bo spodbudilo k ohranjanju in oživljanju starih poklicev in obrti.

Pričakovani rezultati operacije:

  • Analiza starih poklicev in obrti
  • Šest izbranih starih poklicev in obrti
  • Šest delavnic starih poklicev in obrti
  • Izdelan izobraževalni video o starih poklicih in obrteh
  • Ena delavnica starih poklicev in obrti za šole
  • Izdelan priročnik starih poklicev in obrti
  • Promocija v občinskih glasilih, na dogodkih v urbanih območjih

»Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj«


Sofinanciranje s sredstvi EU - Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini do 28.603,03 EUR.
To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki