Izpostavljamo

Na Lučarjevem Kalu že 20. izbirali naj pridelke in razglasili najlepša krajevna središča v občini

Ivančna Gorica, 06.10.2021


Na Lučarjevem Kalu je na prvo oktobrsko nedeljo potekalo jubilejno 20. občinsko tekmovanje za »Naj pridelek Občine Ivančna Gorica«. Tradicionalno prireditev je že dvajseto leto organiziralo domače Turistično društvo Grča v sodelovanju s Kmetijsko zadrugo Stična. Na prireditvi je poleg razglasitve naj letošnjih pridelkov, Občinska turistična zveza Ivančna Gorica podelila priznanja najlepše urejenim krajevnim središčem v naši občini. Prireditev je potekala tudi v počastitev Svetovnega dne turizma, ki ga obeležujemo 27. septembra.
Izbor Naj pridelkov občine Ivančna Gorica na Lučarjevem Kalu poteka vse od leta 2001, ko je domačin in pobudnik turističnega društva na Lučarjevem Kalu Andrej Agnič, s sovaščani in KZ Stično zasejal misel, da bi organizirali tovrstno prireditev. Po dvajsetih letih lahko rečemo, da je ideja uspešno skalila, sadove pa organizatorji žanjejo že 20 let. Ideji se je pridružila tudi direktorica KZ Stična Milena Vrhovec, ki je povedala, da je izredno ponosna na vse, ki so v teh dvajsetih letih sodelovali pri organizaciji prireditve. Povedala je še, da je v teh težkih časih še posebej pomembno, da tudi manjši kmetijski pridelovalci prispevajo svoj delček k samooskrbi in zdravi prehrani vseh nas. Organizatorjem za dvajseto izvedbo prireditve in nagrajenim lastnikom naj pridelkov ter predstavnikom najlepše urejenih krajevnih središč, je v imenu Občine Ivančna Gorica čestitala podžupanja Martina Hrovat.
Kljub temu, da je letošnje sušno obdobje prizadelo domala vse pridelke, so bili tudi letos na Lučarjevem Kalu razstavljeni pridelki, ki so bogato obrodili. Od številnih vrst buč (najtežja je tehtala 68 kg), različnih vrst in oblik pese, korenja, paradižnika, cvetače, peteršilja, lično spletenih vezi čebule in česna, zelja, grozdja, skoraj 16 kilogramske lubenice, pa do redko videnih inkovskih kumaric. Izjemna je bila tudi podolgovata buča, ki je v dolžino merila skoraj dva metra. Letošnja absolutna zmagovalka oziroma prejemnica posebnega pokala za vsakoletno sodelovanje in tudi organizacijo prireditve pa je postala domačinka Tatjana Medved.

Kdo vse so še postali lastniki »naj pridelkov« si oglejte v pdfPRILOGI.

Najlepše urejena Krka in Zagradec

Poleg podelitve priznanj rekordnim pridelkom oz. njihovim pridelovalcem, je Občinska turistična zveza Ivančna Gorica ob tej priložnosti razglasila še najlepše urejene turistično–informacijske točke, ki se nahajajo v vsaki izmed dvanajstih krajevnih skupnosti v naši občini. Ocenjevalna komisija si je letos ogledala tudi okolico krajevnih središč in opazila, da se urejenost krajev izboljšuje iz leta v leto. Priznanja so podelili predsednik OTZ Ivančna Gorica Stane Kralj, predsednik ocenjevalne komisije Pavel Groznik in podžupanja Martina Hrovat.
V kategoriji manjših krajevnih središč so mesta od prvega do tretjega zasedli kraji Zagradec, Ambrus in Metnaj, v kategoriji večjih krajevnih središč pa je slavila Krka, pred Višnjo Goro in Ivančno Gorico.

Za popestritev nedeljskega popoldneva je poskrbela skupina otrok iz Lučarjevega Kala, Moški pevski zbor Prijatelji in domači družinski ansambel zakoncev Kralj.

Fotogalerija >>To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki