Izpostavljamo

Obnovljena »Antončeva« kapelica predstavlja središče vaškega jedra v Gabrovki

Ivančna Gorica, 09.09.2020


V nedeljo, 6. septembra 2020, je v Gabrovki pri Zagradcu potekal blagoslov obnovitvenih del kapelice posvečene Materi Božji. Generalno obnovo t.i. Antončeve kapelice, ki predstavlja središče vaškega jedra v Gabrovki, so v letošnji spomladi uredili po domače Antončevi iz Družine Košak, ob pomoči vaščanov, župnije Zagradec in Občine Ivančna Gorica. Blagoslov je opravil domači župnik Sašo Kovač. Slovesnosti je svojo noto dodal tudi mešani pevski zbor Zagradec.
Župnija Zagradec in Občina Ivančna Gorica sta s finančno pomočjo sodelovali pri obnovi Marijinega oltarja. Med obnovo je konzervatorka in restavratorka ga. Helena Valentin Konjedic prišla do sklepa, da je oltar najverjetneje delo istega mojstra g. Vurnika iz Radovljice, kot glavnega oltarja v župnijski cerkvi v Zagradcu. Po besedah restavratorke se oltar datira v leto 1899.
Kot že omenjeno je Župnija Zagradec uspešno kandidirala pri razpisu Občine Ivančna Gorica za sofinanciranje kulturnih spomenikov in s strani občine prejela prispevek v vrednosti 1.500 evrov. Ob tej priložnosti je na nedeljski slovesnosti v imenu Občine Ivančna Gorica zbrane vaščane in tamkajšnjega župnika Saša Kovača, nagovorila direktorica občinske uprave, dr. Andrejka Miše Glavič. Povedala je, da smo lahko ponosni na dediščino, ki so nam jo zapustili naši predniki. »Vsaka obnova oziroma pridobitev je nekaj lepega tako za kraj kot širšo lokalno skupnost«, je še dodala direktorica ter vsem skupaj zaželela lepo nedeljsko popoldne.

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki