Izpostavljamo

Izšla je 31. številka Zbornika občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje

Ivančna Gorica, 08.07.2020


V začetku julija je v prostorih Mestne knjižnice Grosuplje potekala predstavitev 31. številke Zbornika občin Grosuplje, Ivančna Gorica, Dobrepolje. Publikacija, ki zajema gospodarsko, kulturno in zgodovinsko kroniko, je med najobsežnejšimi do sedaj in obsega preko 330 strani. Branje je primerno tako za dušo kot tudi za pridobivanje koristnih informacij treh sosednjih občin. Tiskovne konference sta se udeležila podžupan občine Ivančna Gorica Tomaž Smole in župan občine Dobrepolje Igor Ahačevčič.
Vsebinski lok in ostale značilnosti 31. številke je predstavil glavni urednik dr. Mihael Glavan. Povedal je, da je letošnja izdaja med najobsežnejšimi do sedaj. Trenutno poteka 52 leto neprekinjenega izhajanja, kar je v slovenskem prostoru med občinami redkost. Zato se je ob tej priložnosti zahvalil vsem trem občinam, ki finančno pomagajo pri izdaji te pomembne publikacije. Zahvalil se je tudi avtorjem prispevkov kot tudi odgovorni urednici Roži Kek, v.d. direktorici Mestne knjižnice Grosuplje.
31. številka Zbornika je razdeljena na sedem vsebinskih poglavij. V prvem zgodovinskem delu je zelo poudarjeno področje arheologije, sledi predstavitev razvoja in poglavitnih dosežkov treh občin, ki so jih dosegle v minulih dveh letih. V nadaljevanju je predstavljenih sedem prispevkov na temo znanosti, kulture in književnosti in pet prispevkov kronike in jubilejev. Tudi tokrat pa je obsežno poglavje Odšli so, kjer se spominjamo posameznikov, ki so nas zapustili v zadnjih obdobjih. Sklepni del obsega dve obsežni bibliografiji monografskih publikacij in člankov treh občin za leti 2018 in 2019 ter področje Gradivo.
Našo občino še posebej zaznamujeta prispevka na temo arheoloških izkopavanj v Višnji Gori, avtorja Saša Porenta in Zgodnjesrednjeveško grobišče in Muljavi avtorice Brine Zagorc. V knjigi zasledimo še prispevka avtorja Franca Godeše na temo Višnja Gora v času kapitulacije treh držav in Začetki občine Ivančna Gorica leta 1995. Obsežno in fotografsko obogatena je tudi predstavitev Občine Ivančna Gorica v letih 2018-2019.


To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki