Izpostavljamo

Slovesnost nove maše Mateja Rusa v Šentvidu pri Stični

Ivančna Gorica, 05.07.2020


Po enaindvajsetih letih je v prafari Šentvid pri Stični zopet zadonela pesem Novomašnik bod pozdravljen. Slovesnost nove maše Mateja Rusa je potekala v nedeljo, 5. julija 2020, v župnijski cerkvi sv. Vida. Bogoslužja se je v imenu občine Ivančna Gorica udeležil tudi župan Dušan Strnad.
Zakrament mašniškega posvečenja je letos na praznik sv. Petra in Pavla v Cerkvi na Slovenskem prejelo sedem novomašnikov, med njimi tudi 25-letni Matej Rus iz Artiže vasi iz župnije Šentvid pri Stični. Matej je večino svoje mladosti preživel v rodni Višnji Gori. Po končani osnovni šoli so se z družino preselili v Artižo vas. Šolanje je nadaljeval na Škofijski klasični gimnaziji v Šentvidu nad Ljubljano ter se nato vpisal na Teološko fakulteto Univerze v Ljubljani. Kot pravi, je bil Gospodov klic proces, ki se je začel v tretjem razredu, ko je bil ministrant. Spodbuda in lep zgled mu je bil takratni domači župnik v Višnji Gori Boštjan Modic, ki ga je kot prvi tudi nagovoril za duhovniški poklic.
Po sobotnem sprejemu novomašnika Mateja Rusa pred župnijskim domom v Šentvidu pri Stični je danes dopoldan potekala slovesnost nove maše. Pri sveti maši se je kljub trenutnim razmeram ob pojavu novega koronavirusa zbralo lepo število duhovnikov, faranov iz župnije, novomašnikovih sorodnikov in prijateljev ter gostje. Slovesnost nove maše je bila zaradi spoštovanja priporočil in ukrepov za preprečevanja širjenja okužb predvajana tudi na velikem ekranu na dvorišču župnijskega doma in v neposrednem prenosu preko spleta.
Ob začetku svete maše sta novomašniku njegovi sestri izročili spominski križ, ki bo ga bo spremljal na vseh poteh duhovniškega življenja. Rusov novomašni pridigar Martin Zlobko je povedal, da Matej svojo prvo mašo v svoji domači župniji daruje ravno na dan praznika apostolov Cirila in Metoda. »Cerkev na Slovenskem s teboj dobiva apostola 21. stoletja. Vedno bodi dober duhovnik, duhovnik po vzoru Jezusovega in Marijinega srca. Saj veš, da je Marija zgled hoje za Kristusom. In ona te bo vedno pripeljala h gospodu. Zato naj te ogrne mati s svojim plaščem, ti pa ji podaj svojo roko«, je poudaril Zlobko. Vsem župljanom je še dodal, da šentviškega novomašnika izroča v molitveno podporo.
V imenu občank in občanov je zbrane ob koncu maše nagovoril župan Dušan Strnad, ki mu je čestital za dosežen cilj v njegovem življenju. Zahvalil se je šentviškemu organizacijskemu odboru, za katerega meni, da je slovesnost kljub razmeram izpeljana na visokem nivoju. Zahvalo je izrekel tudi vsem župnikom in duhovnikom, ki so mu stali ob strani. Novomašniku, katerega spremlja že vse od majhnih nog, je zaželel vso srečo na njegovi duhovniški poti.
Ob zaključku se je vsem prisotnim z zbranimi besedami zahvalil tudi letošnji novomašnik. Za vso pomoč se je v največji meri zahvalil svojim najbližjim – družini, županu Dušanu Strnadu, šentviškemu župniku Izidorju Grošlju, organizacijskemu odboru novomašne slovesnosti, pritrkovalcem, pevcem, njegovemu pridigarju g. Zlobku, vaščanom Artiže vasi, faranom Višnje Gore, Šmartnega pod Šmarno Goro in župniji Moravče, kjer je nazadnje opravljal delo diakona. Največja zahvala pa gre Gospodu »zgoraj«, ki ga je poklical na duhovniško pot.

Mateja Rusa bo pot s 1. avgustom vodila v župnijo Železniki, kjer bo imenovan za kaplana. Vsi tisti, ki bi radi prisostvovali ponovitvi nove maše, vabljeni v nedeljo, 19. julija 2020, v cerkev sv. Tilna v Višnjo Goro.

Novomašno slavje v župniji Šentvid pri Stični se je po sveti maši nadaljevalo pred župnijskim domom in pod velikim šotorom pri gasilskem domu, kjer je potekalo novomašno kosilo. Kosilu se je pridružil tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Fotogalerija >>To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki