Izpostavljamo

Kranjska čebela prinesla "darilo" čebelarjem ob praznovanju 3. svetovnega dne čebel

Ivančna Gorica, 20.05.2020


Ob današnjem 3. praznovanju svetovnega dne čebel se širši javnosti prvič predstavlja uradna himna mednarodnega tekmovanja mladih čebelarjev IMYB, ki bo prihodnje leto potekalo v občini Ivančna Gorica. Pesem z naslovom Ljubezen v zraku govori o pomenu kranjske čebele in občini Ivančna Gorica, ki velja za njen rojstni kraj. Avtorica besedila je Dragica Šteh, avtor glasbe Roman Sarjaš, izvajalci pa ansambel Aktual in Laura Menard. Tekmovanje mladih čebelarjev bo potekalo v organizaciji Čebelarske zveze Slovenije, Občine Ivančna Gorica in Osnovne šole Stična.
»Obstaja pa ena pridna in utrjena čebela, taka je kranjska.«
je pred več kot 160 leti zapisal dr. Philip Rothschütz (1857), oče Emila Rothschütza, ki je s svojim delom odločilno prispeval k priznanju in širjenju kranjske čebele. Na gradu Podsmreka pri Višnji Gori je imel velik čebelnjak in delavnico za izdelavo čebelarske opreme, ustanovil je Kranjski trgovski čebelnjak in s trgovanjem na široko odprl pot kranjski čebeli v Evropo in svet. Kranjska čebela, kranjica, kranjska sivka je dobila ime po deželi Kranjski. V njenem osrčju, današnji Občini Ivančna Gorica, se nahaja starodavno mesto Višnja Gora, kjer je pred dvema letoma, ob razglasitvi svetovnega dneva čebel potekalo odkritje obeležja kranjski čebeli.
Pred izbruhom pandemije koronavirusa, se je Občina Ivančna Gorica v sodelovanju z Čebelarsko zvezo Slovenije in Osnovno šolo Stična intenzivno pripravljala na mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev. Tekmovanje je prestavljeno na leto 2021, uradno himno srečanja pa posredujemo javnosti na tretji svetovni dan čebel.

Pesem z naslovom Ljubezen v zraku, je posvečena lepotam naše narave (Slovenija ljubezni kraj = Slovenia is made of love), še posebej neumornim delavkam, čebelam, brez katerih človeštvo nima prihodnosti. Ljubezen v zraku pa simbolizira tudi delo čebelarjev, njihovo veselje, ki ga začutijo vsakič, ko pridejo v čebelnjak, k svojim čebelam.

Pesem bo v prihodnjih mesecih posneta tudi v angleškem jeziku (Love is in bee air) in posredovana vsem ekipam, ki se prijavljajo na mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev.

Zavedanje o pomenu čebel za naš obstoj je eno od osnovnih sporočil svetovnega dneva čebel. Ozaveščanje pa ni enkratno dejanje, je proces, ki ga je treba ves čas dopolnjevati. Vsak lahko prispeva svoj delež. S skrbjo za čisto naravo, z ekološko naravnanostjo, s podpiranjem lokalne hrane in s spoštovanjem dobro opravljenega dela. Pa tudi z dobro voljo, optimizmom, pozitivno naravnanostjo in … pesmijo.
Ljubezen v zraku je, kjer so čebelice,
na dlani te imam, srce ti svoje dam. …


»Ljubezen v zraku«: Uradna himna mednarodnega tekmovanja mladih čebelarjev IMYB 2021
Izvajalec: Ansambel Aktual in Laura Menard
Besedilo: Dragica Šteh
Glasba: Roman Sarjaš
Foto: Gašper Stopar, Branko Petauer in Nejc Travnik
Posneto v glasbenem studiu Art Music Records, maj 2020

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki