Dobuski pohod letos malo drugače

Ivančna Gorica, 13.02.2020


V nedeljo, 9. februarja 2020 je 18. Dobuski pohod izzvenel predvsem v velikem številu pohodnikov, dobri volji, sončnem in ponekod tudi zelo vetrovnem vremenu.
V Dobu je izpred gasilnega doma zbrane pohodnike pospremil glavni organizator Marko Zorec , ki je predhodno določil traso pohoda. Vse skupaj pa je potekalo v organizaciji Kulturno športnega društva Dob in seveda s finančno podporo KS Dob.
Smer pohoda je bila določena na Primskovo. Pohod se je pričel ob pol deseti uri, v smeri proti Škofljem, kjer so jih vaščani na domačiji pri Špajih presenetili z napitki in pecivom. Pot je naprej vodila v dolino reke Temenice, na zaselek Hrib v Malih Dolah pri Temenici. Ustavili so se na »hribski domačiji«, ki je bila nekoč mogočna in ena največjih daleč naokoli. Skozi stoletno zgodovino domačije je zbrane z besedo popeljal Marko Antončič.
Nadaljevali so čez drn in strm v vinorodne gorice proti Debelemu hribu, kjer so jih pričakali in pogostili tamkajšnji vinogradniki. Sledil je spust v dolino do Mišjega Dola, kjer so si ogledali romarsko cerkev sv. Lucije z lepimi baročnimi oltarji in ene izmed najstarejših orgel na Slovenskem.
Pot so nadaljevali na skoraj 600 m visoko Primskovo goro. Zbrane je sprejel tamkajšnji župnik g. Hauptman in seznanil z zgodovino tega nekoč mogočnega tabora, predvsem v obrambi proti turkom. Spregovoril je tudi o velikem človeku, ki je pokopan na tamkajšnjem pokopališču - duhovniku Juriju Humarju, imenovanem tudi Čudodelnik iz Primskovega.

Stožčasta gora Primskovo, sicer razglednik za pol Slovenije, jim ta dan ni ponudil razgleda v vsem svojem sijaju. Čeprav je bil to cilj 18. Dobuskega pohoda, katerega se je udeležilo kar 157 pohodnikov, so se spustili še nekaj kilometrov, kjer jih je v prijetnem kotičku »Antončičev raj – 40« pričakal golaž izpod rok kuharja Jožeta. Pot proti domu je lahko vsak udeleženec ubral po svoje in v svojo smer. Poskrbljeno je bilo tudi za avtobusni prevoz.

V imenu organizatorja se Kulturno športno društvo Dob zahvaljuje vsem, ki so kakorkoli prispevali k uspešni izpeljavi letošnjega pohoda.

Povzeto iz objave: www.pgd-dob.si


To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki