Gledališka skupina Krka prejemnica Linhartovih značk in priznanj na področju ljubiteljskega gledališča

Ivančna Gorica, 24.01.2020


Novo desetletje se je v ivanški občini začelo tudi s podelitvijo Linhartovih značk in jubilejnih nagrad Javnega sklada za kulturne dejavnosti OI Ivančna Gorica za življenjsko delo Gledališki skupini Krka. Prisotni so se poklonili njihovemu dolgoletnemu, predanemu, ustvarjalnemu in uspešnemu delu na področju ljubiteljskega gledališča. Prejemnika jubilejnih in življenjskih priznanj sta gospa Marjana Hočevar in gospod Vojko Hočevar.
Podelitev Linhartovih značk je potekala v petek, 10. januarja 2020, v Družbenem domu na Krki. Na ta večer je bila v okviru Gledališkega abonmaja Ivančna Gorica že osemindvajsetič odigrana gledališka predstava, komedija, Mutavka, plod skupinskega dela krških gledališčnikov, ki jih usmerja dolgoletna vodja skupine in režiserka Marjana Hočevar.

Gledališka skupina Krka ima dolgo tradicijo, v kateri so se kalili izjemni igralci. V številnih gledaliških predstavah na domačem odru ter na gostovanjih so prvovrstno in izvirno uprizarjali klasično pa tudi sodobno dramatiko, velikokrat v žanru žlahtne komedije. V preteklih letih so se udeleževali strokovnih spremljanj za območna Linhartova srečanja v okviru JSKD RS ter pogosto prejeli pozitivne in navdihujoče ocene svojega ljubiteljskega dela.

Pomen gledališča, ki nastaja izven urbanih središč in znotraj lokalnih skupnosti je še teoretsko in zgodovinsko neovrednoten. Nahaja se na presečišču ustvarjanja in ohranjanja vezi skupnosti, komentira dogodke znotraj mikro prostora ter se navezuje na širši družben in kulturni milje danes že globaliziranega sveta. Pronicljiva in duhovita ter energična narava Marjane Hočevar je navdihovala igralce ter skozi njihovo delo nagovorila občinstvo ne glede na prostor in oder, kjer je bila uprizorjena. Tematike, ki so bile rdeča nit gledaliških uprizoritev so bile namreč vedno občečloveške.

Bronasta priznanja za več koz 5 let ustvarjalnega delovanja na področju ljubiteljskega gledališča so prejeli: Anka Kandus, Jurij Piškur in Damjan Zajc.

Srebrna priznanja za več kot 10 le prodornega delovanja na področju ljubiteljskega gledališča so prejeli: Jožica Petrič, Marjetka Uršič in Robert Škufca.

Zlata priznanja za več kot 15 let izjemnega delovanja na gledališkem področju so prejeli: Anica Kozinc, Janez Miklavčič, Jože Pečjak in Miro Podržaj.

Prejemnik jubilejnega priznanja za več kot 30-letno delovanju na področju ljubiteljske kulture je prejel Vojko Hočevar.

Marjana Hočevar pa je prejemnica jubilejnega priznanja, saj je v svojih štiridesetih letih ljubiteljskega delovanja vzpostavljala in zaznamovala ivanško kulturno okolje in gledališki prostor.

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki