Z delovanjem pričela Skupna občinska uprava 5G

Ivančna Gorica, 08.01.2020


S 1. januarjem 2020 je s svojim delovanjem pričela Skupna občinska uprava (SOU) 5G, ki povezuje občine Grosuplje, Ivančna Gorica, Škofljica, Ig in Dobrepolje. Naloge, ki jih opravlja, obsegajo področja: inšpekcijskega nadzorstva, redarstva, notranje revizije, varstva okolja, urejanja prostora in civilne zaščite. Njen sedež je v Grosupljem.
Na današnji novinarski konferenci, ki je potekala v prostorih Družbenega doma Grosuplje je direktor občinske uprave Grosuplje mag. Dušan Hočevar povedal, da se bodo naloge skupne občinske uprave opravljale na področjih, kjer se občine skupaj prepletajo in delujejo predvsem z namenom boljšega »servisa« občankam in občanom. Stroški za opravljanje posameznih nalog, ki jih bo pokrivala skupna uprava, pa se bodo zmanjšali. Povedal je še, da se bo v skladu s 26. členom Zakona o financiranju občin namreč doseglo maksimalno sofinanciranje iz državnega proračuna, kar pomeni 55 % sredstev za plače in druge izdatke ter prispevke delodajalca zaposlenim v skupni občinski upravi za opravljanje omenjenih nalog, ki so upravičene do sofinanciranja.

»Naše omrežje 5G je zaštartalo. To je omrežje, ki povezuje 5 občin in brez kakršnega koli slabega sevanja. Edino sevanje, ki je v tem našem omrežju, je ta pozitivna energija, ki nas je vseh 5 občin najprej pripeljala do podpisa pisma o nameri, od takrat naprej pa so stekli vsi postopki, ki so nas pripeljali do 1. 1. 2020. In rezultat je danes takšen, da začenjamo novo pot 5G,« je z optimizmom ob pričetku delovanja SOU 5G dejal župan Občine Grosuplje dr. Peter Verlič.
Optimističen je tudi župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, ki je pozdravil novo zakonodajo. Država je občinam namenila spodbude za povezovanje in sodelovanje na tistih področjih, kjer tudi same ocenjujejo, da je povezovanje smiselno. »Da je večja učinkovitost pri opravljanju nalog, da se naloge opravljajo bolj ekonomično, bolj gospodarno, predvsem pa da se opravljajo tudi take naloge, ki smo jih morda občine do sedaj nekoliko potiskale na stran,« je ob tem dodal.

Prav tako je ob pričetku delovanja nove skupne občinske uprave optimističen ižanski podžupan Anton Modic. »Pričakujemo neko dodano vrednost za našo občino, da bomo s tem pridobili dober ali pa boljši servis za naše občane,« je dejal.
Pridružil pa se jim je tudi dobrepoljski župan Igor Ahačevčič, ki je poudaril, da s sedežno občino že ves čas dobro sodelujejo tudi na drugih področjih. Še zlasti v zadnjem času pa se tudi še izraziteje izkazuje, da smo združeni in skupaj močnejši. »Da na ta način lahko tudi več dosežemo in dlje pridemo,« je dejal.

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki