Izpostavljamo

Dan slovenske hrane letos posvečen kranjski čebeli

Ivančna Gorica, 15.11.2019


Letošnji dan slovenske hrane smo v občini Ivančna Gorica praznovali še posebej slovesno. Poleg tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki so ga pripravili v vseh ivanških šolah in vrtcih, smo obeležili tudi visok jubilej kranjske čebele.
Župan Dušan Strnad se je tako imenovanemu medenemu zajtrku letos pridružil učencem na matični Osnovni šoli Stični in v Vrtcu Ivančna Gorica. Zajtrku so se pridružili še lokalni čebelarji, ravnatelj stiške šole Marjan Potokar in ravnateljica vrtca Branka Kovaček. Najmlajši otroci iz skupine Pikapolonice so županu in ostalim gostom pripravili bogat zabavni program. Kot se za ta dan spodobi so malčki v vrtcih in učenci v šolah zajtrkovali kruh, maslo, med, mleko in jabolka lokalnih pridelovalcev.
Praznovanje dneva slovenske hrane, ki ga v Sloveniji obeležujemo že vrsto let, se je nadaljevalo v športni dvorani OŠ Stična z osrednjo prireditvijo ob 140 letnici vpisa kranjske čebele v sistematiko medonosnih čebel. Slovesnost sta pripravili Občina Ivančna Gorica in Čebelarska zveza Slovenije, v sodelovanju z Osnovno šolo Stična in domačima Čebelarskima društvoma Stična ter Krka in Zagradec. Zbrane učence, številne čebelarje iz vseh koncev Slovenije ter občane in občanke Ivančne Gorice so nagovorili ravnatelj šole Marjan Potokar, namestnica generalne direktorice za kmetijstvo Marjeta Bizjak in predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. Govorci so še posebej spregovorili o pomenu čebelarstva, o slovenskem, tradicionalnem slovenskem zajtrku ter o Kranjski čebeli, eni najbolj razširjeni čebelji vrsti na svetu.
 
Prisotne je tokrat malo drugače nagovoril tudi župan občine gostiteljice, Dušan Strnad. Njegovo znanje je po šolsko preverjala učenka Ajša, kjer je preverila znanje župana o kranjski čebeli in čebelarski zgodbi v naših krajih. Preverjanje je bilo ocenjeno z odlično oceno, nagovor pa je sklenil z naslednjimi besedami: »Ponosni smo na opravljeno delo naših prednikov, na vas dragi čebelarji in na vse, ki ste se dejavno vključili v pripravo današnje prireditve. Veselimo se izzivov, vsekakor pa smo veseli, da imamo veliko srčnih, prizadevnih čebelarjev, s katerimi sodelujemo in nadaljujemo uspešno zgodbo čebelarske tradicije v naših krajih. Želimo si, da bi projekt Hiša kranjske čebele v Višnji Gori, postala prijazen dom za vse, ki se zavedamo, da so čebele znanilke in branilke življenja.« Ob zaključku se je zahvalil stiški šoli za pripravo prireditve, čebelarski zvezi, praporščakom in še posebej čebelarkam in čebelarjem, ki so ta pomemben dan praznovali v Ivančni Gorici.
Prireditev se je nadaljevala z odlomkom iz šolskega muzikala Tu smo doma. Zapeli so otroci otroškega in mladinskega pevskega zbora OŠ Stična, pod vodstvom dirigentke Bojane Mulh. Mlade igralce sta na nastop pripravili mentorici Jožica Ferlin in Aleksandra Šparl. Zaplesali so plesalci pod mentorstvom Marije Majzelj Oven, program pa so popestrili še harmonikaši s Slakovo pesmijo Čebelar. Scenarij prireditve je napisala Dragica Šteh, ki je skupaj z Ajšo Hodžić tudi vodila prireditev. Nastopajoči in učenci razredne stopnje OŠ Stična so prejeli medenjak v obliki rožice, z voščilom kranjski čebeli, za kar sta poskrbeli čebelarji ČD Stična.
V sklopu praznovanja je bilo v nadaljevanju dopoldneva organizirano še čebelarsko predavanje podpredsednika svetovne čebelarske organizacije Apimondia, dr. Petra Kozmusa. V sejni sobi občine je predstavil različne vrste čebel in njihove razširjenosti po svetu. Poleg tega so poslušalci spoznali kako razvito je čebelarjenje v različnih delih sveta in s kašnimi tehnologijami čebelarji po svetu pridelujejo med in ostale čebelje pridelke. Ob zaključku je vse prisotne pričakala še »rojstnodnevna« torta posvečana kranjski čebeli.

Fotogalerija >>

 

Avtorja: Gašper Stopar in Kristijan RešetičTo spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki