Izpostavljamo

V nedeljo na Gradišču vse v znamenju sekire

Ivančna Gorica, 27.09.2019


Sekira je orodje, ki je z ljudmi že od samega začetka, zato jo dojemamo kot nekaj samoumevnega in ji ne posvečamo velike pozornosti. Da pa si sekira zasluži posebno pozornost vedno člani Turističnega društva Lavričeva koča Gradišče, ki to nedeljo 29. septembra pripravlja 3. DAN SEKIRE in 2. DRŽAVNO PRVENSTVO V METU KRPANOVE DVOJNE SEKIRE
Program:
TALJENJE RUDE IN DELAVNICE ZA OTROKE:

09:00 - 14.00: Delavnice za otroke: - Delavnica »Skuj si sam«, kjer se bo
lahko vsak
pomeril v kovanju, tudi najmlajši
- Delavnica izdelave kamnitih sekire
- Delavnica oblikovanje nakita iz kamna lojevca
14.00 - 17.00: Igra Gladiator z Mavričnimi bojevniki na novem poligonu
15.00 - 16.00: Pripravi in gretje peči za taljenje
16.00 - 20.00: Taljenje železove rude

2. DRŽAVNO PRVENSTVO V METU KRPANOVE DVOJNE SEKIRE
09.00 - 15.00: Trening tekmovalcev in priprave na tekmovanje
15.00 - 16.30: Pripravljalna tekma (pred finale).
17.00: 2. Državno prvenstvo v metu Krpanove dvojne sekire - finalna tekma,
kjer se 10 najboljših tekmovalcev pomeri za naziv državnega prvaka.


INFORMACIJE:


V dopoldanskih urah bo za otroke pripravljen bogat program z delavnicami. Prva delavnica je delavnica Skuj si sam, kjer se bo lahko vsak preizkusil za nakovalom. Na razpolago bo ognjišče v katerem se razžari palice, ob njem pa bodo nakovala različnih velikosti (tudi za najmlajše ob odgovornem spremstvu). Za orodje, materiale in nasvete je poskrbljeno. Nekaj idej in predlogov si bo mogoče ogledati ob ognjišču, nekaj pa jih prinesite s seboj! Potekala bo tudi delavnica oblikovanja nakita iz kamna lojevca, ki zaradi svoje krhkosti omogoča izdelavo pravih lepot. Seveda pa ne smemo iz programa izpustiti izdelavo kamnitih sekir.

V popoldanskih urah pa bo za otroke potekala bojevniška igra Gladiator z Mavričnimi bojevniki. Delavnice Skuj si sam, izdelovanje kamnitih sekir in izdelovanje nakita iz kamna lojevca so za vse obiskovalce brezplačne. Igra Gladiator pa se bo za obiskovalce tokrat izvajala po promocijski ceni 5€ na osebo, na novem poligonu.

V kovačiji na prostem bo zagorela železova ruda v rekonstruirani prazgodovinski glineni peči za taljenje le te. Železova ruda je bila eden od glavnih razlogov, da je na Viru pri Stični pred 2800 leti nastalo mogočno prazgodovinsko gradišče, ki ga imenujemo Virski Cvinger ali kar Virsko mesto. Bogato prazgodovinsko tradicijo pridobivanja železa bomo organizatorji približati tudi današnjim ljudem z zelo nazornim prikazom pridobivanja železa v talilni peči, kakršno so uporabljali starodavni metalurgi.
Državno prvenstvo v metu Krpanove dvojne sekire bo potekalo od 15.00 ure dalje, ko bo na vrsti pred tekmovanje, kjer bo izbranih 10 najboljših tekmovalcev. Ti se bodo ob 17.00 uri pomerili v finalni tekmi. Tekmovalci se bodo tako potegovali za naziva državnega prvaka, prejeli pa bodo tudi pokal kovan iz ''domače'' železove rude, ki se bo vsako leto prenašal iz rok v roke prvaka, in praktične nagrade – prvi trije uvrščeni prejmejo sekiro znamke FISKARS.

Predhodne prijave na 2. državno tekmovanje v metu dvojne sekire so možne na Lavričevi koči. Do sobote 7.9.2019 je na Lavričevi koči Gradišče možno tudi treniranje in priprava na tekmovanje na trening tarči. Vsak delavnik od 16.00 do 19.00 ure in vikende od 10.00 do 19.00 ure.

Informacije o tekmovanju bodo dostopne tudi na facebook strani (3. Dan sekire), na Lavričevi koči na Gradišču in tudi na internetni strani Občine Ivančna Gorica. Tekmovalo se bo po pravilih, ki so uveljavljena na tovrstnih tekmovanjih v tujini in s pravimi sekirami za metanje.

Vsi tekmovalci so naprošeni k spoštovanju pravil in predvsem zagotavljanju varnosti med samim tekmovanjem.

Informacije: tel. št. 051382179 (Špela) in na e-naslov tdlavricevakocagradišče@gmail.com


To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki