Izpostavljamo

Žalna slovesnost v spomin na častnega občana Leopolda Severja

Ivančna Gorica, 12.09.2019


V sejni dvorani Občine Ivančna Gorica je včeraj v popoldanskih urah potekala žalna seja v spomin na nedavno preminulega Leopolda Severja, častnega občana občine Ivančna Gorica.
Žalne seje so se poleg sklicatelja župana Dušana Strnada udeležili še njegovi domači, častni občani občine Ivančna Gorica, občinski svetniki in svetnice, predsedniki krajevnih skupnosti, predstavniki društev, organizacij in zvez iz ivanške občine ter nekateri občani in občanke. Pogreb pokojnika bo danes v četrtek, 12. septembra 2019, ob 17. uri, na pokopališču v Škocjanu pri Turjaku. Žara pokojnega bo od 11. ure dalje v tamkajšnji poslovilni vežici.
 
Leopold sever je bil upokojeni učitelj biologije in kemije, turistični delavec, publicist in raziskovalec ter dolgoletni sodelavec uredništva Klasja. O njegovi bogati življenjski in delovni poti je na žalni slovesnosti uvodoma spregovoril župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, ki mu je leta 2011 za življenjsko delo na področju vzgoje in izobraževanja, publicistične dejavnosti in aktivnega ohranjanja naravne in kulturne dediščine Občine Ivančna Gorica širše regije, podelil naziv častnega občana Občine Ivančna Gorica. Kot je povedal Strnad ima na »Klasjevega Poldeta«, kakor se je sam pogosto podpisal pod svoje prispevke v občinskem glasilu Klasje, izjemno lepe spomine. »Od njega sem se tudi sam marsikaj naučil, čeprav me kot učitelj v razredu ni nikoli učil. So me pa učila njegova dejanja, njegova prijaznost, vztrajnost in natančnost«. Prisotnim svojcem se je v svojem imenu in imenu občank in občanov občine Ivančna Gorica zahvalil za vse kar je dobrega storil za našo skupnost ter izrekel iskreno sožalje.
»Enkrat učitelj, vselej učitelj«! Pedagoško in poklicno delo pokojnega Severja je zbranim predstavil ravnatelj Osnovne šole Stična Marjan Potokar. »Polde nas je učil še dolgo potem, ko je šolo zapustil. V Stiški šoli se je zaposlil leta 1967 in tu deloval vse do leta 2002. V tem obdobju je opravil ogromno aktivnosti. Danes se mu ne zahvaljujemo samo učitelji, danes se mu zahvaljujejo številni učenci, ki so šli po poti znanstvenikov, zdravnikov, doktorjev. Za vsa svoja dela je prejel Kumerdejevo priznanje, to je najvišje priznanje, ki ga lahko dobil učitelj za svoje strokovno delo. Na šoli je nastala velika praznina, vendar z deli, ki jih je zapisal in napravil, verjamem, da se bo zgodovina nadaljevala«.

Polde je bil tudi vesten sodelavec občinskega glasila Klasje. Kot je na žalni seji povedal urednik Klasja Matej Šteh, je Klasje takšno kot ga poznamo prav v veliki meri njegova zasluga. »Predvsem njegovo dolgoletno delo na terenu je tkalo posebne vezi med uredništvom in bralstvom. V naslednji številki Klasja bomo objavili še zadnje Poldetove prispevke. Za njimi bo ostala velika praznina, ki pa jo bo zapolnjevala njegova bogata dediščina zapisana v res številnih njegovih objavah«, je še povedal Šteh.

Sejo je z zapetimi žalostinkami obogatila solistka Polona Kopač Trontelj, navzoči pa so se po nagovorih vpisali v žalno knjigo občine Ivančna Gorica. Na ogled je bila tudi priložnostna razstava književnih del Leopolda Severja.

Fotogalerija >>To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki