Izpostavljamo

Vinogradniki iz Debelega hriba praznovali desetletnico delovanja

Ivančna Gorica, 10.09.2019


Vinogradniško-sadjarsko turistično društvo Debeli hrib je v nedeljo, 8. septembra, obeležilo deseto obletnico delovanja. Praznovanju, ki so ga pripravili na športnem igrišču v Temenici, so se pridružili številni člani društva, sosednja prijateljska društva ter častna gosta, župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad in predsednik Zveze vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak.
Tradicija vinogradništva na območju vinskih goric Debelega hriba in Čagoške gore je po besedah predsednika društva Jožeta Zadražnika precej daljša, saj je nekoč vinograd imela skoraj vsaka kmetija. Društvo, ki so ga ustanovili pred desetimi leti, je bilo ustanovljeno z namenom ohranjanja kulturne dediščine ter zdrave in čiste narave v občini Ivančna Gorica. Osnovni namen društva je še vedno vinogradništvo, imajo pa tudi nekaj sadjarstva in turizma. Prav v sodelovanju z ivanško občino so pred leti ustvarili lastno blagovno znamko vina Debelohribček, na katerega so izredno ponosni. Danes društvo šteje skoraj sedemdeset članov, letno pa pripravijo številne tradicionalne prireditve, od prikazov reza vinske trte, kresovanj, pohodov, martinovanja itd. Udeležujejo se tudi prireditev v domači občini in dogodkov Zveze društev vinogradnikov Dolenjske.
Čestitke najmlajšemu društvu izmed 32 vključenih v Zvezo vinogradnikov Dolenjske je izrekel tudi predsednik zveze Miran Jurak. Kot je povedal so rezultati dela in številne aktivnosti društva vidne na vsakem koraku. V Zvezi se zadnja obdobja še posebej trudijo povečati ugled in veljavo cvička. »Predvsem v tem, da bo cviček ostajal v naših goricah ter da bo tudi vinogradnik za liter prodanega cvička dobil dostojno ceno«. Ob zaključku je društvu izročil spominsko priznanje, ivanški občini z županom na čelu pa se je zahvalil za podporo pri vsakoletnem projektu Teden cvička.
V nagovoru se je zbranim vinogradnikom zahvalil tudi župan Dušan Strnad, saj meni, da občini predstavljajo dodano vrednost in so gradniki mostov, ki povezujejo prebivalce. »Ste tudi branik dolenjskega vinorodnega okoliša in tukaj že od nekdaj pravijo, da se na Debelem hribu prideluje in pije kvalitetno vino«. Društvu je ob jubileju in zahvalo izročil županov spominski kovanec Prijetno domače ter jim zaželel uspešno pridelovanje kvalitetnega vina še naprej.

Društvu so čestitali še predstavniki sosednjih Vinogradniških društev Štuc - Šmartno, Lisec – Dobrnič, Mokronog, Raka, Čatež, Trebelno in Kostanjevica na Krki. Kulturni program so popestrili člani Moškega pevskega zbora Vidovo.

Po uradnem delu proslave je sledilo sproščeno druženje, ob dobri kapljici in ostalih dobrotah.

Fotogalerija >>To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki