Izpostavljamo

Počitnice v Knjižnici Ivančna Gorica

Ivančna Gorica, 06.09.2019


Zadnji teden počitnic, od 26. do 30. avgusta, so knjižničarji za osnovnošolske otroke pripravili zanimiv program, ki so se ga lahko udeležili v prostorih Knjižnice Ivančna Gorica. Na Počitnicah v knjižnici z naslovom »Bilo je nekoč« so spoznavali življenje naših babic in dedkov ter se igrali igre, ki so bile nekdaj v navadi.
Srečanje so seveda začeli s knjigo, namreč vsako jutro so poslušali eno od slovenskih ljudskih pravljic, ki so jih ponesle v čas pastirčkov, lačnih ust in bosih nog, v čas, ko so se težka kmečka opravila delala predvsem na roke. Skozi fotografije so si otroci lažje predstavljali, kakšne so bile hiše, kako in kaj se je kuhalo, kako so bili oblečeni, kakšni so bili nekoč pripomočki in orodja, kot sta likalnik in svetilka, kako so prali perilo, orali in želi ter tako spoznali, kako so delo na kmetiji naredili brez elektrike. Oblačila otrok so si tudi pogledali in potipali, kako groba in nepraktična so bila. Največ časa so posvetili igram in se jih tudi naučili igrati: »kamenčkanje«, »nožkanje«, »šola«, »gnilo jajce«, »ali je kaj trden most«, »skakanje čez vrv« ipd. Ugotovili so, da so bili otroci nekoč zares zelo spretni in iznajdljivi.
Počitniške dni v knjižnici je popestril tudi revirni gozdar Roman Črnič. Predstavil je delo gozdarja nekoč in danes ter jim pokazal orodje in opremo, ki jo potrebuje za svoje delo. Prešteli so letnice na štoru, skupaj določili starost drevesa in ugotovili, da je preživelo drugo svetovno vojno.
V sredo jih je obiskal Dejan Sotirov iz Zavoda Mavrični bojevniki (ukvarja se tudi z otroki z diagnozo ADHD in predava po Sloveniji). Pokazal in razložil je, kaj potrebujemo, če želimo nekaj časa preživeti v naravi. Mnogo zanimanja so otroci pokazali, ko so poskušali s kresilom zanetiti nekaj iskric. Še posebej pa je otroke navdušil s svojo energijo in pripovedovanjem. Otroci so si nato sami izdelali svoj obesek iz kamna, ki mu pravijo kamen moči.
Tretji gost je bil dedek in ljubiteljski rokodelec Milan Trunkelj, ki je otroke vpeljal v izdelovanje zobotrebcev in pletenje košar. Spoznali so, kako pomembne so ročne spretnosti, natančnost in potrpežljivost pri delu. Otroci so prejeli v spomin na ta dan različne miniaturne košarice.
Zadnji dan pa so se pošteno nasmejali, kajti prebrali in pogledali so si kratke odlomke, kako je bilo v šoli nekoč, ko sta vladala red in disciplina. Ogledali so si lesene tablice, na katere so pisali, pisala in črnilo, torbice in puščice ipd. Otroci so vedeli veliko povedati tudi o kaznih, ki so jih bili nekoč deležni neposlušni otroci, kot npr: klečanje na koruzi, ostajanje zaprti po pouku, učiteljeva šiba, sedenje na oslovski klopi. Sami otroci so ugotovili, da so v starih časih vladali precej strožja vzgoja, red in disciplina. »Še dobro, da v ponedeljek, ko gremo v šolo, ne bo tako hudo!« so pravili otroci, ko so se poslavljali od ivanških knjižničarjev (Anita, Anja, Maruša, Petra in študentka Lucija).
Iz knjižnice še sporočajo, da so otroci vse te dni z zanimanjem poslušali in morda vas bodo, starši in stari starši, še kaj povprašali, kako ste vi preživeli vašo mladost. Mi pa jim zaželimo uspešno šolsko leto in varno šolsko pot.

Zapisala: Petra Volkar, Knjižnica Ivančna Gorica

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki