V Višnji Gori predstavili projekt Štartaj kot čebelar

Ivančna Gorica, 04.09.2019


V četrtek, 29. 8. 2019, je bil na srečanju čebelarjev v Mestni hiši v Višnji Gori predstavljen projekt Štartaj kot čebelar. Gre za projekt Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v katerem sodelujejo Občina Ivančna Gorica, Čebelarska zveza Slovenije in Petra Peunik Okorn s.p.
Namen projekta je med drugim prenos znanja o čebelah in čebelarstvu med generacijami in ohranjanje ter oživljanje starih poklicev in obrti. S projektom se bo na območju občin Ivančne Gorice, Trebnjega, Žužemberka in Dolenjskih Toplic ozaveščalo o vlogi in pomenu čebel, predstavilo poklic čebelarja ter vzpodbujalo mlade k čebelarstvu. S tem namenom bo organiziranih cca 25 delavnic Čebelar na obisku, ki se bodo izvajale v vrtcih in šolah. Napisanih bo tudi 10 prispevkov o čebelarstvu, ki bodo izhajali v lokalnih glasilih. Razviti pa bodo tudi novi didaktični pripomočki za predstavitev čebelarjenja.
Za izvajanje projekta je pomembno sodelovanje lokalnih čebelarskih društev in Regijske čebelarske zveze Petra Pavla Glavarja, ki se bodo aktivno vključila v dogajanje. Na srečanju je bil čebelarjem predstavljen projekt ter podana nova znanja o tem, kako pomagati mlajšim generacijam, ki bi se želele ukvarjati s čebelarstvom. S predstavitvami so na dogodku sodelovali:
- Maja Lampret, Občina Ivančna Gorica s temo >Predstavitev projekta Štartaj kot čebelar in udeleženih partnerjev v projektu
- Tina Pleško in Petra Peunik Okorn s temo Predstavitev pedagoških delavnic Čebelar na obisku in vloga čebelarskih društev pri delavnicah
- Tina Pleško in Petra Peunik Okorn s temo: Predstavitev sklopa člankov Štartaj kot čebelar
- Marko Borko, Čebelarska zveza Slovenije s temo Aktivnosti in usmeritve ČZS pri delu s čebelarji začetniki ter z mladimi
Zbrane čebelarje je uvodoma nagovoril tudi župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, ki je povedal, da Občina na različne načine, tudi skozi omenjen projekt, spodbuja čebelarje. Pogovor pa je v nadaljevanju tekel tudi o številnih prihajajočih aktivnostih s tega področja, kot je IMYB 2020.
Ob zaključku predstavitev so se udeleženci sprehodili skozi mestno jedro Višnje Gore do spominskega obeležja kranjske čebele in si ogledali še učni čebelnjak in zasaditev medovitih rastlin.To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki