Izpostavljamo

Naša občina na mednarodnem srečanju »Knots« predstavljala Slovenijo

Ivančna Gorica, 05.07.2019


V okviru evropske projekta KNOTS! – Knowledge, NOT Skepticism! (KNOTS! – Znanje, NE skepticizem!) sta se dve naši predstavnici udeležili četrtega mednarodnega srečanja, kjer je bila tema medijska pismenosti.
V nekaterih državah do 80 % prebivalstva priznava, da ne zna ločiti resnice od laži v medijih, zlasti med tistimi, ki se razširjajo na spletu. V španskem mestu Herrera del Duque sta nas predstavljali Ksenija Medved in Monika Šušteršič, prva se s to temo ukvarja kot bibliotekarka in vodja knjižnice, druga kot absolventka. Prvi dan je mednarodno delegacijo slavnostno sprejel župan, izmenjali so protokolarna darila, tako da je sedaj v Herreru tudi Jurčičeva knjiga.
Naslednji dan so se že pričele delavnice in predstavitve pod skupnim naslovom »Znanje, ne skepticizem«. Naši občanki sta pripravili dve predstavitvi, projekcije in razlage o stanju pri nas. Sodelovali sta tudi v skupinah, kjer so reševali test prepoznavanja lažnih novic, v skupini pod našim vodstvom je bil rešen 100% pravilno. KNOTS je projekt mest iz trinajstih evropskih držav, med katerimi iz Slovenije sodeluje Občina Ivančna Gorica. Mednarodne delavnice so že potekale v različnih evropskih mestih; v Italiji, na Portugalskem, v Sloveniji in sedaj v Španiji. Naslednja bo na Cipru.
Naši delegatki med predstavitvijo praks v Sloveniji in glavni organizator Angelo Chiochetti

Nova znanja in modele za prepoznavanje dezinformacij bo občina oz. knjižnica implemetirala predvsem v delo z osnovnošolci in srednješolci oz. z učitelji. Povabljeni smo tudi na slovensko konferenco ZBDS, to je najvišje srečanje slovenskih knjižničarjev in mednarodnih strokovnjakov. Na srečanju bodo predstavljena prizadevanja EU pri razkrivanju lažnih novic, naša delegatka bo v Mariboru od 25. do 27. septembra, da prenese "KNOTS spoznanja". Gre za »mehka« znanja, a »trde« posledice, zato je vložek evropskih sredstev v njihovo preprečevanje še kako pomembno.

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki