Izpostavljamo

40 let neprekinjenega delovanja Godbe Stična

Ivančna Gorica, 10.05.2017


Kulturno društvo Godba Stična, ki v letošnjem letu praznuje 40-letnico svojega neprekinjenega delovanja, je v soboto, 6. maja 2017, napolnila stiško kulturno dvorano in priredila jubilejni koncert.
Stiška godba je že vrsto let nepogrešljiv del kulturnega in družbenega življenja v ivanški občini. Med pomembnejše nastope v domačem kraju zagotovo sodijo tradicionalni dogodki kot so božično-novoletni koncerti in prvomajske budnice. Udeležujejo se tudi vsakoletnih srečanj godb Dolenjske in Bele Krajine, ki je pred kratkim potekalo tudi v Stični. Lahko rečemo, da v občini Ivančna Gorica skoraj ni prireditve na kateri ne zvenijo zvoki stiške godbe. Takega mišljenja je tudi župan Dušan Strnad, ki je godbenikom na jubilejnem koncertu izročil spominski kovanec Prijetno domače.
Zdajšnji predsednik Matjaž Kastelic je ob jubileju dejal, da so skozi vsa ta leta z delom napredovali, pridobili nove člane, se selili v večje prostore, pridobili vedno več poslušalcev na koncertih ter tako postali najboljša pihalna godba v občini in hkrati tudi edina. Trenutna zasedba godbe šteje 67 članov, od tega so Marta Omejec, Tone Omejec, Marjan Omejec in Jože Čož člani že od prvih začetkov.

Po ustnem izročilu naj bi bila v stiškem samostanu leta 1887 ustanovljena godba na pihala. Delovala je vse do druge svetovne vojne, ko je italijanski okupator v celoti uničil godbeni arhiv in inštrumente, ter tako prisil godbenike h kulturnemu molku. Ta molk pa je trajal vse do 7. januarja 1977, ko so se v Stični mladi dobili na prvih godbenih vajah. Za to je bil še posebej zaslužen Lojze Ljubič, ki je eden od pobudnikov za obstoj stiške godbe. Kot je zbranim na koncertu povedal, je v njegovem srcu vrsto let tlela želja po obuditvi godbe na pihala. S pomočjo Gasilskega društva Stična in upokojenega kapelnika Poštne godbe Ljubljana, mu je to tudi uspelo. V Stično so bili pripeljani inštrumenti propadle godbe iz Ribnega nad Bledom. Ker inštrumentov ni bilo dovolj, sta bila na enem inštrumentu kar po dva godbenika in sta si ga izmenjavala. Najprej so začeli spoznavati note in potem prijeme. Po treh mesecih so že znali zaigrati prvo skladbo ter se z njo prvič pokazali krajanom pred gasilskim domom.
Do danes so Godbo Stično vodili trije kapelniki. Kot prvi je bil Viktor Kavalič, ki je godbo vodil kar dolgih 16 let in v marsikaterem vzbudil strast do glasbe ter tako zasidral duh godbe v zavest mladih. Pri svojem delu ni opravljal le delo dirigenta, temveč tudi delo učitelja in navdihujočega mentorja. Ko mu je zdravje začelo preprečevati vodenje godbe, je njegovo delo prevzel Maks Kozole. Danes godbo vodi kapelnik Vladimir Škrlec, ki je z godbeniki že deseto leto. Z njegovim prihodom je v njihovih vrstah zavel popolnoma svež veter igranja. Skladbe so postale zahtevne, njihovo podajanje pa pedagoško in strokovno.

Na jubilejnem koncertu, ki so ga povezovali kar sami godbeniki, so predstavili pester repertoar skladb, ki so ga s pevskim vložkom popestrili še člani Mešanega pevskega zbora Zborallica. Za večletno aktivno delo v društvu so bila podeljena še bronasta, srebrna in zlata Gallusova priznanja Javnega sklada za kulturne dejavnosti.

Fotogalerija >>To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki