Izpostavljamo

Z Jurčičem je po Jurčičevi literarni poti letos več kot 5.500 pohodnikov

Ivančna Gorica, 04.03.2017


Na letošnjem 24. pohodu po Jurčičevi šolski poti iz Višnje Gore, kjer je znani pisatelj obiskoval šolo, do Krke, kjer se je sprva šolal, do Muljave, njegove rojstne vasi, je pohodnike spremljal Josip Jurčič osebno v svoji odrasli podobi. Na to, da hodijo po literarni pešpoti, so pohodnike večkrat spomnili namigi kozla Lisca, ki jim je pomagal pri reševanju literarnega kviza, pripravljenega na osrednjo temo letošnjega pohoda, znanega Jurčičevega dela Kozlovska sodba v Višnji Gori.
Petnajst kilometrov dolga, razgibana in nezahtevna ter s soncem obsijana pot je pohodnike vodila mimo Starega gradu grofov Višnjegorskih do Polževega ter mimo cerkvice Svetega Duha iz 15. stoletja, ki stoji na najvišji točki pohoda na 630 metrih nadmorske višine. Nekaj kilometrov pred Muljavo so pohodniki lahko pot po novi trasi nadaljevali do Krke, si ogledali Krško jamo z jezerom in izvir reke Krke ter pohod končali na Jurčičevi domačiji na Muljavi.

»Tu, kjer smo se zbrali, so se rodili junaki, ki še dandanes živijo v dramatiziranih predstavah v tem naravnem amfiteatru pod zvezdami in v mojem domačem narečju.« S temi besedami je zbrane pohodnike na zaključni prireditvi na Muljavi nagovoril lik Josipa Jurčiča, ki ga je upodobil predsednik Kulturnega društva Josip Jurčič Muljava, Igor Adamič.


Župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad je vse udeležence pohoda povabil tudi v druge pristne kulturne, etnografske in naravne kotičke v vseh dvanajstih krajih občine Ivančna Gorica, ki jih povezuje krožna pot Prijetno domače.
Prijetno popestritev zaključka poti so organizatorji v obliki Jurčičevih uric pravljic s karikaturistom v izvedbi Knjižnice Ivančna Gorica ter slikarsko delavnico pod mentorstvom slikarke Damijane Bijek, pripravili tudi za otroke. Otroci so na njej upodabljali podobe iz Jurčičeve pravljice Kozlovska sodba v Višnji Gori. Slednja je bila na predvečer pohoda v mestni hiši v Višnji Gori predstavljena tudi v novi izdaji, tokrat v madžarskem jeziku.

THETA by FFM. - Jurčičev pohod 360 stopinj

Vsem prostovoljcem posameznikom, članom kulturnih, gasilskih, turističnih in drugih društev, več kot 150 jih namreč vsako leto poskrbi za to, da je pešpot za udeležence varna in prijetna, se je v imenu organizatorjev zahvalil predsednik Planinskega društva Polž Aleš Erjavec. Ob tej priložnosti je vse zbrane povabil k udeležbi na naslednjem pohodu, ki bo prihodnje leto praznoval že četrt stoletja.

Fotogalerija >>


Fotogalerija Facebook >>To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki