Izpostavljamo

17. Festival Stična navdušil že prvi vikend

Ivančna Gorica, 21.11.2016


Klasična glasba in rockerji. Knjižni kotiček in bralne urice. Koncert vokalne glasbe ter otroški kabare. Zanimiva razstava in svečana otvoritev v Muzeju krščanstva na Slovenskem. Vse našteto skupaj z mladimi entuziasti in zadovoljnimi obiskovalci označuje prvi vikend 17. Festivala Stična.
Začelo se je v Mlinu pri Marjanu z domačo rock skupino Astrid Lindgren. Sledil je Glasbeni maraton, Rock vizije in Natečaj Festivala Stična, kjer so se predstavili mladi, neuveljavljeni glasbeniki. Od osemih skupin so si nastop na Vizijah priborili Seul Océan, na Festival Stična prihodnje leto pa pride skupina JUT.
V soboto dopoldan je potekal Dan knjižnice na Festivalu Stična. Medtem, ko so starši lahko prelistali časopise in knjige ali klepetali ob čaju in kavi, so otroci preko iger in pravljic spoznavali stiške znamenitosti, rokopisno dejavnost ter izdelavo srednjeveških knjig. Rdeča nit otroških delavnic je bila z Zlato hruško nagrajena knjiga Tadeja Trnovška z naslovom Zaklad pisarja Bernarda.
Še posebaj slovesno pa je bilo na otvoritvi Festivala Stična. Slavil je namreč Muzej krščanstva na Slovenskem. Letos mineva 10 let, odkar je muzej dobil status muzeja državnega pomena in 33 let muzejske dejavnosti v Stični. Muzej danes bogati slovenski in mednarodni kulturni prostor, saj je osrednji državni muzej za krščansko umetnost in zgodovino krščanstva na Slovenskem. Razstavo o zgodovini muzeja so si ogledali župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, podžupan Tomaž Smole, sekretar na ministrstvu za kulturo in predsednik sveta muzeja Silvester Gaberšček, častni občani in številni obiskovalci. Župan Strnad je ob tej priložnosti ob jubileju muzejske dejavnosti Muzeju krščanstva na Slovenskem podelil spominski kovanec Prijetno domače.
Sobotni večer se je nadaljeval v Kulturnem domu Stična z čudovitim pop, jazz in swing koncertom vokalne glasbe. Nastopili so mešani pevski zbor Zborallica in glasbenimi gosti iz Italije – skupina Anakrouisis.
V nedeljo popoldne je polno dvorano otrok navušil otroški kabare Čuk na palici, zvečer pa smo prisluhnili potovanju v Nambijo in Bocvano.

A to je bil šele začetek. Pred nami sta še dva vikenda polna dogodkov. Podroben program najdete na www.kd-sticna.si in www.festival-sticna.si ali pa pišite na info@kd-sticna.si.

Se vidimo na Festivalu Stična 2016!

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki