Izpostavljamo

Tradicionalni slovenski zajtrk v občini Ivančna Gorica

Ivančna Gorica, 18.11.2016


Na tretji petek v novembru se že tradicionalno v vrtcih in šolah po vsej Sloveniji obeležuje dan slovenske hrane, katerega namen je spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. T.i. Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga sestavljajo kruh, mleko, maslo, med in jabolka smo obeležili tudi v občini Ivančna Gorica.
Letos se je župan Dušan Strnad odzval povabilu Osnovne šole Stična, ki je v sklopu aktivnosti, povezanih s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom, gostila ministrico za izobraževanje, znanost in šport, dr. Majo Makovec Brenčič, skupaj z vodjem sektorja za osnovno šolstvo ministrstva, Borisom Zupančičem. Slednji so z zanimanjem pokramljali z otroci iz drugega razreda in s čebelarji ter z njimi tudi zajtrkovali. V nadaljevanju so si ogledali še nekatere druge šolske prostore in se seznanili z številnimi šolskimi dejavnostmi. Ob koncu obiska sta gostoma, župan in ravnatelj šole Marjan Potokar predstavila nekatere načrte na področju osnovnošolskega izobraževanja v občini.
   

Tradicionalni slovenski zajtrk je potekal tudi v vrtcu Miška v Stični

V vrtcu Miška v Stični sta najprej čebelarja iz Čebelarskega društva Stična otrokom predstavila čebelarsko delo in opremo, nato pa je sledil zajtrk, na katerega so se otroci v stiškem vrtcu dolgo in z navdušenjem pripravljali. Na zajtrku so se jim pridružili tudi podžupan Tomaž Smole, ravnateljica Vrtca Ivančna Gorica Branka Kovaček, predsednik Čebelarskega društva Stična Alojz Janežič in čebelar Marko ter gospa Jadranka Zabukovec iz kmetije Zabukovec, Krka. Tradicionalni slovenski zajtrk je vseboval med iz ČD Stična, maslo in mleko iz kmetije Zabukovec, kruh so spekle kuharice in nekaj tudi na kmetiji Janežič na Poljanah pri Stični, od koder pa so pripeljali tudi jabolka. Seveda niso manjkali tudi slastni medenjaki.


Otrokom se je v stiškem vrtcu kasneje pridružil tudi župan Dušan Strnad, otroci pa so z vzgojiteljicami za goste pripravili tudi krajši glasbeni nastop. Seveda brez Slakovega »Čebelarja« ni šlo.

Naj še omenimo…
Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk se izvaja z namenom, da bi se izboljšalo zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo ter v okviru sistema javnega naročanja spodbudilo aktivnosti zagotavljanja hrane, pridelane v lokalnem okolju. S tem projektom se javnosti predstavi pomen kmetijstva in čebelarstva ter spodbuda k  pravilni in zdravi prehrani. Posebno pozornost pa se namenja pomenu gibanja in ohranjanja čistega okolja.


Fotogalerija >>

 To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki